fbpx
Internationella brottmålsdomstolen i Haag, Nederländerna. Foto: UN Photo/Rick Bajornas.
15 mars, 2019 / Nyheter

IS-terrorister ska ha kännbara straff

Inga IS-terrorister ska undkomma straff och världens länder måste säkra likvärdig behandling, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson på årsdagen av Syrienkonflikten den 15 mars.

Uttalande av Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson på årsdagen av Syrienkonflikten den 15 mars:

Ingen vet var terrorn drabbar härnäst. Därför måste världens länder ha en gemensam strategi mot den internationella terrorismen. Ingen som ägnar sig åt terrorverksamhet ska kunna göra det ostraffat oavsett var dåden genomförs. FN upprättade i juni 2017 ett kontor för anti-terrorism med uppgift att leda världssamfundets arbete och ge medlemsländerna stöd i arbetet mot terrorism.

FN:s arbete för att försvara människovärdet har en lång och stolt historia. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, de nio kärnkonventionerna, granskningen av medlemsländerna och samarbetet med frivilligorganisationer när regeringarna ska bedömas – allt detta är historiska framgångar som måste försvaras och upprätthållas.

FN har en viktig roll även i försvaret för folkrätten. FN:s krigsbrottskommission samlade bevis inför Nürnbergrättegångarna. FN ledde tribunalen mot misstänkta efter Balkan-krigen på 1990-talet. Krigsförbrytare i bland annat Kambodja, Sierra Leone och Rwanda har fått sina straff i FN-ledda eller FN-stödda domstolar.

FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättade redan 2011 en undersökningskommission för Syrien som har publicerat en lång rad rapporter om de övergrepp som har begåtts under kriget. Generalförsamlingen beslutade 2016 att FN:s internationella, opartiska och oberoende undersökningsmekanism (IIIM) ska vara behjälplig i utredningar och åtal mot personer som har gjort sig skyldiga till de grövsta brotten under Syrienkriget.

När nu Islamiska staten har fallit står världen inför uppgiften att åtala, döma och straffa medlemmar i terrororganisationen. Det är en omfattande uppgift som kräver stora resurser, bevisinhämtning och samarbete mellan världens länder.

Internationella brottmålsdomstolen ICC skapades för att åtala och döma i mål som rör krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Domstolen har en naturlig uppgift att utreda och åtala ledande personer inom IS och företrädare för stater. Av praktiska och politiska skäl är det dock inte troligt att ICC kommer att spela en huvudroll i rättsskipningen efter Syrienkonflikten. Det förutsätter nämligen att FN:s säkerhetsråd är behjälpligt och att Ryssland och Kina inte fortsätter att lägga sitt veto.

Världens länder måste därför arbeta med flera parallella spår. Till dessa hör en internationell tribunal under FN:s ledning som kan placeras antingen nära de andra internationella domstolarna i Haag eller i något av länderna i regionen. Här kan, i det fall säkerhetsrådet inte vill agera, FN:s generalförsamling agera. Ett tredje spår är rättsskipning i FN:s medlemsländer. Det förutsätter att länderna dels påskyndar det nationella lagstiftningsarbetet, dels säkerställer att berörda myndigheter har beredskap att hantera hot som kan uppkomma när IS-terrorister och deras familjer åter sätter sin fot på europeisk mark.

FN-principen skyldighet att skydda, som tillkom för att stärka mänsklig säkerhet i konflikter, lägger vikt vid ansvarsutkrävande. Oavsett vilka vägar man väljer måste de som är skyldiga till Islamiska statens fruktansvärda dåd åtalas, dömas och straffas. Alla misstänkta måste få samma behandling och de straff som utdöms för personer som befinns skyldiga ska vara kännbara med tanke på de grymma dåd som IS har gjort sig skyldigt till.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer