21 november, 2019 / Nyheter

Improviserade sprängladdningar dödar rekordmånga

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer av minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är dubbelt så många som 2013. Siffrorna framgår av årets Landmine Monitor. 

Rapporten Landmine Monitor, som presenteras på torsdagen, innehåller nyheter och statistik om användningen och skadeverkningarna av personminor och andra explosiva lämningar. Rapporten, som publiceras av Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor (ICBL), redogör för framsteg och motgångar i arbetet mot de livsfarliga minorna.

Under 2018 dödades eller skadades 6 897 personer i olyckor med minor eller andra explosiva lämningar av krig. Det är det fjärde året i rad med exceptionellt stort antal olyckor. Antalet incidenter var nästan dubbelt så stort som 2013 då 3 457 olyckor inträffade. Orsaken är väpnade konflikter och storskaligt våld i länder som Afghanistan, Mali, Myanmar (Burma), Nigeria, Syrien och Ukraina.

Merparten av olyckorna under 2018 skedde på grund av hemmagjorda försåtsmineringar. Av offren var 71 procent civila och 54 procent av dem var barn, vilket är en ökning jämfört med föregående år. 

En positiv nyhet är att stödet till minoffer har ökat. Under 2018 var det 44,7 miljoner dollar jämfört med 27,7 miljoner dollar året innan. Rapportförfattarna konstaterar också att normen mot användning av den här typen av vapen förblir stark. 164 stater är anslutna till Ottawafördraget mot minor. Senast, i december 2017, anslöt sig Sri Lanka och Palestina till avtalet.

Under det senaste året har ett enda land använt personminor, nämligen Myanmar (Burma). I sex länder rapporteras personminor ha använts av icke-statliga beväpnade grupper. Från ytterligare sju länder kommer obekräftade rapporter om användning av personminor.

– Det är svårt att få fram statistik för skador till följd av personminor i konflikt och det finns ofta ett mörkertal. Minor drabbar miljoner människor genom att försvåra återvändande efter konflikt. Barn plockar upp de livsfarliga minorna i tron att de är leksaker. Därför är det viktigt att fortsätta att stödja minröjning och utbildning om farorna med minor, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Irak.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Swisha MINOR och valfritt belopp till 90 05 638!

Ladda ned Landmine Monitor 2019 (pdf-dokument).

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer