fbpx
Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash
29 mars, 2019 / Nyheter

FN-resolution mot terrorfinansiering

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som bland annat ska motverka finansiering av terrororganisationer.

På torsdagen antog FN:s säkerhetsråd resolution 2462 som knyter samman världsorganisationens ansträngningar i kampen mot den internationella terrorismen. Resolutionen ger FN-kontoret för anti-terrorism en ledande roll i arbetet mot terrorfinansiering.

Chefen för kontoret, ryssen Vladimir Voronkov, ser tre huvuduppgifter: för det första utökat fokus på underrättelsesamarbete, riskbedömning och samarbete mellan privata och offentliga aktörer, för det andra höjd beredskapen och ett övergripande tillvägagångsätt i arbetet mot terrorfinansiering och, för det tredje, nära samarbete mellan FN-kontoret och Financial Action Task Force som är ett mellanstatligt organ som bekämpar pengatvätt, terrorfinansiering och andra relaterade hot mot det internationella finansiella systemet.

Säkerhetsrådets beslut föregicks av en föredragning av Voronkov och av andra ledande aktörer i arbetet mot terrorfinansiering.

Svenska FN-förbundet krävde nyligen enhetlig rättsskipning och kännbara straff för återvändande IS-terrorister.

Läs mer om den nya FN-resolutionen på FN:s webbplats.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer