fbpx
11 januari, 2022 / Nyheter

FN och hållbarhet på schemat vid årets rikskonferens

Hållbarhetsfrågor, FN och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde stod i fokus vid Folk och Försvars rikskonferens som avslutades på tisdagen. En rad aktuella utmaningar gör FN-samarbetet viktigare än någonsin, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som premiärtalade vid konferensen.

Årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens bjöd på ett brett program med hållbarhet som gemensam nämnare. När konferensen inleddes på måndagen berördes också Rysslands militära engagemang i Ukraina och Kazakstan av flera talare.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson medverkade i den digitala konferensen och tog i sina kommentarer fasta på internationellt samarbete i FN och förebyggande åtgärder för såväl säkerhet som hållbar utveckling.

– Att försvarsminister Peter Hultqvist i sitt öppningstal vid flera tillfällen nämnde FN-stadgan och folkrätten understryker att samarbetet i FN är avgörande för att värna internationell fred och säkerhet. Att de internationella spelreglerna följs är viktigt också för små länders säkerhet – inklusive Sveriges, säger Annelie Börjesson.

I sina kommentarer påminde FN-förbundsordföranden om att FN-chefen Guterres efterlyser stöd till FN:s fredsinsatser. Sveriges bidrag till dessa insatser är historiskt lågt och behöver öka. Annelie Börjesson underströk vidare behovet av nedrustning inklusive stöd för FN-förbudet mot kärnvapen. Hon framhöll också, i likhet med Ulrika Modéer, chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, det anmärkningsvärda att världens samlade militärutgifter är oerhört mycket större än de resurser som ställs till FN:s förfogande.

De inbjudna talarna vid konferensen, som representerar bland annat regeringen, de politiska partierna, myndigheter och civilsamhällesorganisationer, berörde temat hållbarhet på olika sätt. För Svenska FN-förbundet är ett holistiskt perspektiv självklart.

– Genom åren har FN-samarbetet bidragit till en mer säker, hållbar och rättvis värld för miljarder människor. Säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter är, tillsammans med Agenda 2030 inklusive klimatarbetet och den miljömässiga dimensionen av hållbar utveckling, även i framtiden de pelare som ligger till grund för arbetet för en bättre värld. FN har vägkartan framåt, bland annat i form av generalsekreterarens rapport ”Vår gemensamma agenda”, säger Annelie Börjesson.

Att möta den försvars- och säkerhetspolitiska expertisen samt företrädare för de politiska partierna är viktigt för Svenska FN-förbundet, inte minst under ett valår.

– FN är världens viktigaste försvars- och säkerhetspolitiska samarbete. Den som vill värna stabiliteten i Sveriges närområde och förebygga nya konflikter och flyktingkatastrofer måste medverka till att Sverige även i fortsättningen har en aktiv och stark röst i FN samt att biståndet hålls på en god nivå, säger Annelie Börjesson.

Samtidigt som FN-frågorna diskuteras på rikskonferensen har media förmedlat bilder på kazakstanska soldater som har iklätt sig den klassiska blå FN-hjälmen med FN:s logotyp.

– Soldater får inte bära FN-symboler när de inte står under FN:s ledning. Det som nu sker i Kazakstan har inget mandat av FN och militären där står inte under FN-ledning, säger Annelie Börjesson.

Svenska FN-förbundet har genom åren medverkat som åhörare och samarrangör av sidoevenemang vid Folk och Försvars rikskonferens. I år fanns förbundets ordförande för första gången bland talarna vid konferensen.

Se och hör Annelie Börjessons inlägg i rikskonferensen 2.36 timmar in i det här klippet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer