fbpx
Lars Jederlund (tv) och Hans Corell i samtal om Ukraina. Foto: Svenska FN-förbundet
5 november, 2024 / Nyheter

FN i fokus vid samtal om Ukraina

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Hur påverkas stödet för Ukraina av den politiska utvecklingen i EU-länderna? Hur ska FN-stadgans bestämmelser om icke-aggression och rätten till självförsvar bli verklighet? Det var två av frågeställningarna när Svenska FN-förbundet och TCO på måndagen inbjöd till seminarium med journalisten och författaren Lars Jederlund och FN:s tidigare rättschef Hans Corell.

José Perez Johansson, internationell sekreterare på TCO, och Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, välkomnade. Lars Jederlund, journalist och författare till boken ”Hela Europas krig” och, som medlem i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina, vinnare av utmärkelsen Årets FN-vän 2023 tog därefter vid som samtalsledare.

I fokus för kvällen stod FN:s insatser och betydelse för möjligheterna att stoppa Rysslands fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Hans Corell, tidigare mångårig rättschef i FN som arbetade för bland andra den förre generalsekreteraren Kofi Annan, redogjorde för FN-stadgans bestämmelser och resonemangen i FN-organisationen genom åren. Corell återkom ofta till vikten av respekt för rättsstatens principer och pekade bland annat på en handledning i ämnet från 2012. Fler politiker borde ta del av dessa principer, inskärpte Corell.

Lars Jederlund redogjorde för de omfattande politiska och humanitära FN-insatserna för Ukraina. Han gav, som så många som engagerar sig för Ukrainas sak, uttryck för otålighet med omvärldens tvekan att exempelvis godkänna att landet får använda långdistansvapen och därmed kunna åtnjuta självförsvarsprincipen i FN-stadgan fullt ut.

Efter det inledande samtalet gavs tillfälle att ställa frågor. I dagarna hålls presidentval i USA och en ny amerikansk ledare ska staka ut kursen. Vad händer om USA går i isolationistisk riktning? Europa bestämmer i hög grad sin egen framtid och har möjlighet att kompensera amerikanskt bortfall men det hänger på engagemanget från europeiska politiker och kraven från Europas medborgare, menade Jederlund.

Till grund för generalförsamlingens diskussioner om Ukraina och de fyra resolutioner som har antagits mot Ryssland ligger en så kallad specialsession inom ramen för konceptet samverkan för fred. Det skapades på 1950-talet när säkerhetsrådet var oförmöget att samla sig till gemensamt agerande. De historiska förutsättningarna och mandaten för generalförsamling och säkerhetsråd utreddes av Corell.

En slutsats av måndagskvällens samtal är att juridiken sätter ramarna men att politiken har manöverutrymme om bara viljan finns. Att omvärlden måste fortsätta stödja Ukraina politiskt, humanitärt och militärt är ett krav som länge har framförts av den samlade Ukraina-rörelsen i Sverige.

Att döma av uppslutningen och engagemanget hos den drygt 60-hövdade publiken är det uppenbart att Ukrainafrågan engagerar. Seminariet var fulltecknat och salen hos TCO i Stockholm välfylld. Flera av deltagarna kändes igen från onsdagsmanifestationerna på Fria Ukrainas plats i Stockholm som arrangeras av just aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Svenska FN-förbundet tackar TCO, som är medlem i förbundet, för ett givande samarrangemang.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer