fbpx
Foto: UN Photo/Isaac Billy.
16 maj, 2023 / Nyheter

FN-hjälp mot alla odds

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

FN:s och andra humanitära organisationers verksamhet i Afghanistan påverkas av talibanregimens beslut att förbjuda kvinnor att arbeta i sådana insatser. Förbudet är en av många omfattande och allvarliga inskränkningar som drabbar flickor och kvinnor i landet.

Organisationer, politiker och biståndsdebattörer diskuterar nu om omvärlden ska stanna kvar eller lämna Afghanistan i protest mot en regim vars politik strider mot alla grundläggande principer om kvinnors rättigheter och alla människors lika värde. Mot kraven på att lämna Afghanistan står argumentet att omvärlden måste bistå humanitärt så länge som det är möjligt genom att bland annat samarbeta med mer moderata, ofta lokala, myndigheter.

Afghanistan är ett extremt exempel men inte det enda där FN och andra humanitära organisationer agerar i en kontext som gör det svårt att nå behövande. Syrien, Jemen och Sudan är andra exempel på länder som under lång tid kännetecknats av våld, terror och humanitära kriser.

I världens konflikthärdar tvingas FN att anpassa sitt arbete efter behov, rådande förhållanden och hänsyn till den egna personalens säkerhet. I Sudan har WFP återupptagit hjälpverksamheten efter våldsamheter som dödade tre hjälparbetare. Livsmedelsprogrammet siktar på att nå 4,9 miljoner människor samt förhindra undernäring bland 600 000 barn under fem år. Biståndsarbetare har omlokaliserats till kuststaden Port Sudan och till grannländerna där också flyktingar från Sudan får hjälp.

I Jemen, där hälsosystemet står på gränsen till kollaps, leder Världshälsoorganisationen WHO insatser för de nära 13 miljoner invånare, varav drygt en halv miljon barn, som behöver akut hjälp och som riskerar att dö till följd av undernäring. Tiotusentals har drabbats av mässling, kolera och denguefeber.

I Afghanistan gör sig talibanregimen, vid sidan av förtrycket mot landets flickor och kvinnor, skyldig även till andra extremt allvarliga övergrepp. En grupp oberoende FN-experter larmade nyligen om brutala straff i form av stening och piskning och att människor muras in för att dö av svält eller uttorkning. Traditionella värderingar gör att kvinnor löper särskild risk att dömas till stening – som utförs av män.

FN har tidigare rapporterat att mycket unga flickor säljs och gifts bort, bland annat på grund av den drastiskt försämrade ekonomiska situationen för många familjer. Mellan en och två kvinnor begår självmord varje dag på grund av avsaknad av framtidshopp, enligt tidigare FN-rapporter.

Som svar på förbudet mot kvinnlig personal har flera aktörer pausat verksamhet där lika tillgång för kvinnor och män inte kan garanteras. Trots det är exempelvis de flesta av Svenska Afghanistankommitténs aktiviteter fortfarande igång med kvinnlig personal. FN har kunnat bedriva sin verksamhet i samarbete med lokala myndigheter och därmed kringgått talibanregimens centrala dekret. Civilsamhällesorganisationer har också tillsammans lyckats förhandla fram undantag från förbudet mot kvinnlig personal.

Organisationer som fortsätter att arbeta i Afghanistan framhåller att bistånd måste vara både humanitärt och långsiktigt. Stöd till civilsamhället och skola krävs för att möjliggöra förändring, inte minst för flickor och kvinnor, inifrån landet. Det förutsätter att världens regeringar upprätthåller biståndsnivåer och går emot den rådande trenden att minska anslagen till internationellt utvecklingssamarbete. Gemensamt för FN:s hjälpinsatser i Afghanistan, Jemen och Sudan är att de är kraftigt underfinansierade.

FN:s säkerhetsråd fördömde i slutet av april enhälligt talibanernas förbud för kvinnor att arbeta för världsorganisationen i landet. Chefen för FN-insatsen UNAMA i Afghanistan, Roza Otunbayeva, gör under våren en översyn av verksamheten i landet. FN samordnar också sina ansträngningar i kampen mot terrorism, attackerna mot mänskliga rättigheter och droghandel med andra aktörer. FN söker vägar framåt som ”sätter det afghanska folket först”, sa generalsekreterare António Guterres tidigare i år.

I ett uttalande understryker FN i Afghanistan att verksamheten i landet bedrivs i enlighet med principer om humanitet, neutralitet, opartiskhet och oberoende – och att talibanerna bryter mot mänskliga rättigheter och humanitära principer. Bland de FN-organisationer som verkar i Afghanistan finns FN:s befolkningsfond UNFPA som bistår kvinnor i landets åtta regioner med bland annat kringresande barnmorskor, psykosocialt stöd, arbetsträning samt hygienartiklar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer