Koll & kommentar
24 februari, 2024 / Nyheter

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Den 24 februari har två år gått sedan Ryssland startade sitt olagliga och oprovocerade invasionskrig i Ukraina. Upprepade ryska raketattacker dödar civila ukrainare och tusentals soldater är fångade i ett ställningskrig som rör sig endast marginellt. Framtiden är oviss.

Putins krig har lett till höga energi- och matpriser, hunger i Syd, stärkta band mellan auktoritära regimer och, i förlängningen, en farligare värld. Det internationella politiska, ekonomiska och militära stödet till Ukraina leds av USA och EU men det kommande amerikanska presidentvalet inger oro. I EU-kretsen görs ansträngningar för att den goda sammanhållningen ska bestå. Sveriges omfattande stödpaket i veckan tjänar som föredöme.

Under tio år har uppemot 100 000 misstänkta krigsbrott registrerats i Ukraina. Landets rättsväsende är i stort behov av omvärldens stöd men även med detta stöd kommer vissa grövre brott att behöva hanteras av internationella domstolar. Ett exempel är Internationella brottmålsdomstolen som dels har aktualiserat utredningar om misstänkta krigsbrott från 2013 och framåt, dels har inlett en förundersökning mot president Putin och den ryska barnombudsmannen om kidnappning av ukrainska barn. Sådana brott kan ICC döma för, men domstolen kan generellt sett inte ställa den som startar krig till svars.

Under det senaste året har det därför diskuterats om det är möjligt för FN att inrätta en särskild internationell tribunal för att ställa Putin inför rätta för aggressionsbrott. Med stöd av Eurojust har EU inrättat ett internationellt centrum för lagföring av aggressionsbrottet mot Ukraina i Haag. Ett 40-tal länder ingår i en internationell kärngrupp som vill utröna om Ryssland ska kunna åtalas för detta brott.

Trots de goda intentionerna saknas ännu samsyn. Rädslan för att egna ledare ska ställas inför rätta är det troliga skälet till att många länder – inklusive flera västländer – visar ovilja att inrätta en internationell aggressionsbrottstribunal om Rysslands övergrepp mot Ukraina. Men folkrätten och krigets lagar måste gälla lika för alla. Att inte utreda, åtala och döma illgärningar, i det här fallet FN-stadgans förbud mot aggression, är att medge straffrihet för grov brottslighet.

I ett gemensamt nordiskt-baltiskt uttalande i FN:s råd för mänskliga rättigheter i oktober 2023 efterlyste Sveriges representant fullt ansvarsutkrävande för krigsbrott inklusive aggressionsbrottet i Ukraina. De initiativ som tagits för att hantera aggressionsbrottet välkomnades och stater uppmuntrades att stödja kärngruppen för etableringen av en tribunal för aggressionsbrottet i Ukraina.

Sverige bör fortsätta att föregå med gott exempel och tillsammans med andra driva kravet på en tribunal som kan ställa Rysslands president Putin inför rätta också för aggressionsbrottet. En sådan tribunal bör förankras i FN:s generalförsamling som hanterar Ukrainafrågan när ryska veton förlamar säkerhetsrådet. Det är angeläget att en tribunal för aggressionsbrottet inte ska grundas på nationell ukrainsk lagstiftning eller vara en hybridvariant som saknar globalt stöd. Ukrainas president Volodymyr ZelenskyJ tog också i ett tal i Haag förra våren starkt avstånd från tankar på en hybriddomstol. Det kan dessutom noteras att den ukrainska straffskalan för aggressionsbrottet är relativt mild.

Sveriges regering bör parallellt verka för att stärka Internationella brottmålsdomstolen, bland annat genom att täppa till de kryphål som gör att den som begår aggressionsbrott kan slippa stå till svars där.

I höst hålls det framtidsmöte i FN – Summit of the Future – som skulle ha hållits förra året. Världens ledare är ännu skyldiga att besvara president Zelenskys frågor om hur FN ska hantera kriget i Ukraina. Historien lär oss vad eftergifter gentemot expansiva, revanschistiska och auktoritära regimer kan leda till. Devisen ”aldrig mer” är en grundbult i FN-samarbetet som genom åren har knutit samman världens länder i vetskapen om vad storskaliga krig innebär. I dag skulle ett storkrig drabba hundratals miljoner människor.

I en årlig undersökning som Svenska FN-förbundet uppdrar åt opinionsundersökningsföretaget Novus att genomföra säger drygt sju av tio svenskar att Sverige som FN-medlem ska ha en aktiv och pådrivande roll. I helgen genomförs landsomfattande manifestationer till stöd för Ukraina.

Hela Europa och den regelbaserade världsordningen hotas av Putins aggression. Efter två år av krig i närområdet är det än mer tydligt att Ukrainas sak är vår – och att kampen måste utkämpas med omvärldens stöd på marken, i FN och i de internationella domstolarna.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Mänsklig Säkerhet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer