Koll & kommentar
1975 hölls FN:s första kvinnokonferens med målet att förbättra situationen för världens kvinnor. På bilden talar USA:s representant Patricia Hutar. Foto: UN Photo/B Lane.
18 september, 2020 / Nyheter

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1970-talet

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna och drar paralleller till situationen i dag. Avsnitt nummer fyra handlar om 1970-talet då FN bland mycket annat höll sin första miljökonferens. Värd för konferensen var Sverige.

Många förknippar 1970-talet med oljekris, lågkonjunktur och utsvängda jeans. Arbetet i FN påverkades av övergången från industri- till tjänstesamhälle och de sociala rörelser som präglade årtiondet.

I början av sin 26:e session, i september 1971, beslutade FN:s generalförsamling att välkomna Bhutan, Bahrain och Qatar som nya medlemmar i världsorganisationen. En månad senare beslutade FN-medlemmarna att regeringen i Folkrepubliken Kina var ”den enda legala företrädaren för Kina i FN och att Folkrepubliken Kina är en av fem permanenta medlemmar av säkerhetsrådet”. Därmed förlorade den kinesiska exilregeringen på Taiwan rätten att företräda Kina i FN.

Österrikaren Kurt Waldheim tillträdde den 1 januari 1972 uppdraget som FN:s generalsekreterare. Waldheim kom att vara FN-chef under två mandatperioder, sammanlagt tio år.

Miljörörelsen började på allvar att göra sig påmind i början av 1970-talet. I Stockholm stod slaget om almarna i Kungsträdgården i maj 1971. Året efter, i juni 1972, arrangerades den första FN-konferensen om miljön i Sverige. Konferensen ledde till bildandet av FN:s miljöprogram Unep, United Nations Environmental Programme.

Den första världskonferensen om kvinnor hölls 1975 i Mexico City. Den sammanföll med internationella kvinnoåret och lanserade en handlingsplan för förbättringar för kvinnor under det kommande decenniet.

Säkerhetsrådet beslutade i november 1977 om ett nytt vapenembargo mot Sydafrika. Den här gången var embargot, till skillnad från 1963, inte frivilligt utan obligatoriskt. Även den här gången refererade rådet till apartheidsystemet och konstaterade att Sydafrikas anskaffning av vapen och liknande materiel utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet.

Decenniet avslutades med en av FN:s viktigaste landvinningar, nämligen konventionen om avskaffandet av alla former av diskriminering mot kvinnor. Resolutionen antogs av FN:s generalförsamling den 18 december 1979 och betraktas sedan dess som internationell norm för arbetet för kvinnors rättigheter. Den består av ett förord och 30 artiklar och ålägger staterna att vidta en rad åtgärder för att stoppa diskriminering mot kvinnor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer