fbpx
Flaggor utanför MR-rådet. UN Photo/Jean-Marc Ferré
16 oktober, 2020 / Nyheter

Fler länder måste söka plats i FN-rådet för mänskliga rättigheter

Om fler länder kandiderar till FN-rådet för mänskliga rättigheter ökar chansen att fler länder som respekterar mänskliga rättigheter väljs in, säger Svenska FN-förbundet efter att Kina, Ryssland och Kuba röstats in som medlemmar.

I veckan valde FN:s generalförsamling femton medlemsländer till rådet för mänskliga rättigheter. Rådsmedlemmarna ska enligt resolution 60/251, som ligger till grund för rådet, upprätthålla den högsta standarden i främjandet och skyddet för de mänskliga rättigheterna. Trots det finns Kina, Ryssland och Kuba bland de invalda.

Medlemmarna i rådet väljs, som i flera andra FN-sammanhang, utifrån geografisk grupptillhörighet. Endast i Asien-Stillahavsgruppen fanns fler kandiderande stater än platser i rådet. Det innebär att reell konkurrens om rådsplatserna saknas.

– Avsaknaden av motkandidater i de regionala grupperna gör att länder garanteras en plats i rådet även om de inte är kvalificerade. Fler FN-medlemmar, inte minst små och medelstora länder, måste ta sitt ansvar och söka plats i rådet och därmed bidra till en verklig valprocedur, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Noterbart är att Saudiarabien inte lyckades att ta en plats i rådet. Kina fick endast 139 röster av den 193 länder starka generalförsamlingen – 41 färre än vid den förra omröstningen.

Flera av de stater som nu har röstats in i FN-rådet för mänskliga rättigheter uppfyller inte minimikraven för främjande och skydd av mänskliga rättigheter. Inte heller samarbetar de på fullgott sätt med MR-rådet och andra MR-mekanismer inom FN. De har inte bara en konsekvent historia av att inte samarbeta med FN:s MR-system utan begår också systematiska rättighetskränkningar såväl på hemmaplan som globalt.

Flera av länderna bedriver också en repressiv linje mot civilsamhällets organisationer. De har på återkommande basis hotat, trakasserat och utsatt MR-försvarare och civilsamhällsaktörer för repressalier, påpekar Annelie Börjesson.

– Civilsamhällesorganisationer har under lång tid framfört kritik mot avsaknaden av konkurrens i valet till MR-rådet. FN-medlemmarna bör avstå från att rösta på kandidater som motverkar mänskliga rättigheter. I stället bör bestämmelserna om rådsmedlemskap användas för att sätta press på kandidaterna, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson pekar också på andra möjligheter att sätta press på MR-förbrytare – även sådana som väljs in i rådet.

– MR-förbrytare har inte kunnat stoppa rådet från att belysa MR-kränkningar som begåtts runt om i världen. I vissa fall kan deras MR-situation aktualiseras ännu mer genom att de är rådsmedlemmar – och rådet har de facto antagit en rad viktiga resolutioner om allt från barnäktenskap till yttrandefrihet på nätet, säger Annelie Börjesson.

FN:s råd för mänskliga rättigheter, med säte i Genève, rymmer totalt 47 nationer på roterande basis. Medlemmarna väljs för en period om 3 år. De stater som valdes in på tisdagen intar sina platser den 1 januari 2021 och sitter till 2023.

Läs också: FN-förbundet om USA:s avhopp från MR-rådet 2018

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer