fbpx
Koll & kommentar
Vårproposition 2022
20 april, 2022 / Nyheter

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

– Det är oerhört allvarligt att världens fattiga ska betala för Putins krig i Ukraina. Det är ofrånkomligt att flyktingmottagandet från Ukraina påverkar statsbudgeten, men vi anser att kostnadsökningen inte ska bekostas av världens fattigaste. Vi saknar det långsiktiga perspektivet och dess konsekvenser på denna kortsiktiga åtgärd, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sverige har en femtioårig tradition av starkt utvecklingssamarbete. Det har, förutom att minska fattigdom och lidande, också bidragit positivt till Sverigebilden i världen. 

Den aviserade avräkningen på biståndsbudgeten med upp till 9,8 miljarder kronor skapar osäkerhet för de samarbetsavtal som Sverige och svenska organisationer har slutit med partner i omvärlden. Om låginkomstländerna halkar efter ytterligare kommer världens mest utsatta att drabbas ännu hårdare. Med ökande globala klyftor finns också risk för att den internationella samsynen på till exempel kriget i Ukraina försvagas.

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog med regeringen och oppositionen för att om möjligt minska effekterna av nedskärningar i biståndsbudgeten. Det globala samarbetet riskerar att få sig en törn om världens fattiga ska bära bördan för kriget genom att rika länder drar in sitt bistånd. En samlad omvärld har fördömt Rysslands agerande. Därför är neddragningar och urholkat förtroende fel väg att gå i en tid som tvärtom kräver mer globalt samarbete, avslutar Annelie Börjesson. 

Sida har fått i uppdrag av regeringen att se på vilka biståndsområden som kommer att få neddragningar.

Läs regeringens vårändringsbudget här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer