fbpx
Mikaela Engwall, Goodluck Minja, Tsiko Khomasuridze och Sophia Tuwesdotter.
24 mars, 2019 / Nyheter

Besök från systerförbunden i Georgien och Tanzania

Representanter från FN-förbunden i Georgien och Tanzania besökte i förra veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm i samband med en nätverksträff på Sida Partnership Forum i Härnösand. Tillsammans diskuterades bland vikten av internationella praktikantprogrammet och hur det stärker partnerskapet och vårt internationella utvecklingssamarbete.

Svenska FN-förbundet har sedan länge samarbetat med FN-förbund i flera länder, bland annat FN-förbundet I Georgien (UNAG) och FN-förbundet i Tanzania (UNAT). Samarbetet inkluderar bland annat att unga medlemmar i Svenska FN-förbundet gjort praktik på plats hos systerförbunden.

Tsiko Khomasuridze, UNAG, och Goodluck Minja, UNAT, är handledare för praktikanterna på respektive systerförbund och besökte Sverige för första gången.
Det är jätteviktigt att våra partners besöker oss för att stärka vårt samarbete. Under nätverksträffen i Härnösand fick vi även träffa handledare som representerade civilsamhällesorganisationer från alla världsdelar för att dela erfarenheter och lära av varandra. Även om frågorna vi arbetar med och utmaningarna vi ställs inför som civilsamhällesorganisationer kan se olika ut finns en stor samhörighet. Tillsammans kämpar vi alla mot samma mål om förverkligandet av de mänskliga rättigheterna och för en hållbar utveckling, säger Mikaela Engwall, internationell projekthandledare på Svenska FN-förbundet.

De internationella handledarna . Tsiko Khomasuridze, UNAG och Goodluck Minja, UNAT, på öppet hus för utlandspraktik.

De internationella handledarna på öppet hus för utlandspraktik.

Mikaela, Tsiko och Goodluck tycker att det internationella praktikprogrammet är viktigt för alla inblandade. Samarbetet ger möjligheten att utbyta kunskaper och erfarenheter länder emellan.
Praktikanternas egna intressen styr vad de faktiskt får arbeta med, berättar Tsiko. När praktikanterna bloggar om sina upplevelser och om vad som händer i Georgien får de svenska läsarna en inblick i vårt arbete. Det är bra eftersom svenskar generellt inte vet mycket om vad som händer i Georgien, säger Tsiko.
Samarbetet stärker vår organisations kommunikation genom exempelvis arbetet med sociala medier, menar Goodluck.

Till Georgien har Svenska FN-förbundet skickat praktikanter sedan 2007. Där får praktikanterna följa och bidra till UNAG:s verksamhet med fokus på fred, säkerhet och demokratisering. Målet är att hjälpa georgiska ungdomar att våga vara aktivister och göra skillnad.  I Tanzania arbetar praktikanterna med Agenda 2030 med fokus på mål som rör mänskliga rättigheter, demokrati, fred och säkerhet, samt klimatförändringar. Arbetet sker bland annat genom att försöka påverka parlamentariker och lokala ledare för att öka medvetenheten kring målen.

Tsiko och Goodluck är eniga om att praktikprogrammet är en positiv livserfarenhet för både praktikanterna och systerförbunden.
Praktikanterna lämnar landet med ett annat kulturellt perspektiv och med en unik yrkeserfarenhet, säger Goodluck.
Det är viktigt att olika personer från olika kulturer jobbar tillsammans, det hjälper även oss handledare att utvecklas, fortsätter Tsiko.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer