fbpx
Koll & kommentar
Ulla Müller (t.v) från FN:s befolkningsfond, UNFPA, och Jean Casey från nätverket Girls not Brides deltog under FN-förbundets seminarium om flickors rättigheter i krig och konflikt. Foto: Malin Åberg Aas
12 oktober, 2024 / Nyheter

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.  

En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om hur konflikter och kriser påverkar barnäktenskap lyfter fram flera viktiga aspekter. Att ha tillgång till säkra platser där tonårsflickor kan mötas, möjlighet att få preventivmedel men framför allt tillgång till utbildning lyfts fram som de viktigaste faktorerna för att motverka barnäktenskap i konfliktområden. 

– Rapporten visar att det finns stor potential att motverka barnäktenskap i konflikter genom att samordna utbildning och skydd. Att flickor när de befinner sig i konfliktområden fortfarande har tillgång till skola är oerhört viktigt, säger Jean Casey, forskningschef på Girls not Brides i London. 

Rapporten visar också att barnäktenskap påverkar den mentala hälsan negativt hos flickor i konfliktområden. Detta framkom när FN-förbundet arrangerade ett seminarium om flickors rättigheter i krig och konflikt inför flickdagen den 11 oktober. 

– Att ta itu med barnäktenskap i krisdrabbade miljöer kräver brådskande och samordnade åtgärder från alla humanitära aktörer och sektorer, på alla nivåer, säger Jean Casey. 

Hon nämner också vikten av att stödja gifta flickor med bland annat tillgång till utbildning och att ett problem är rätt till utbildning för flickor som är papperslösa. 

Våld och otrygghet 

FN-förbundet har länge samverkat med FN:s befolkningsfond UNFPA genom insamling till förbundets Flicka-projekt som motverkar barnäktenskap och könsstympning i Afar-regionen i Etiopien. UNFPA ser tillgång till preventivmedel, rätten att vara fri från våld och rätten att själv få besluta om sitt liv som tre prioriterade områden för flickor och kvinnor överallt men särskilt i konfliktområden. 

– När det blir krig bryts samhällsstrukturen sönder och kvinnor och barn lämnas kvar eller tvingas fly från hemmen, säger Ulla Müller, direktör för UNFPA:s nordiska kontor i Köpenhamn. 

Hon berättar om bristande förlossningsvård och att kvinnor i Gaza tvingas genomgå kejsarsnitt utan bedövning och om flyktingläger med otillräckliga sanitetsförhållanden utan elektriskt ljus, tvål och vatten där flickor och kvinnor utsätts för våld och otrygghet. 

– Könsbaserat våld och prostitution ökar i krig. Våldtäkt är vanligt och om man inte har ätit på en vecka säljer man sin kropp för lite ris, säger hon och berättar att könsbaserat våld och skadliga sedvänjor får väldigt lite av det humanitära finansiella stödet eftersom de inte anses vara livshotande. 

UNFPA erbjuder så kallade värdighetspaket till flickor och kvinnor i konfliktområden. Paketen innehåller till exempel underkläder, mensskydd, tvål, tandborste och ficklampa med mera, beroende på var i världen konfliktområdet ligger. Under 2023 skickade UNFPA ut tusentals värdighetspaket till flickor och kvinnor. 

– Vi gör det här för att flickor och kvinnor ska kunna leva ett någorlunda värdigt liv också när de är på flykt, säger Ulla Müller.  

Fakta 

Några viktiga vägar till att minska barnäktenskap enligt den nya rapporten Child marriage in conflict and crisis-affected setttings: Evidence and practice: 

  • Både långvarigt kontantstöd och möjligheter till arbete och egenförsörjning kan förebygga barnäktenskap. 
  • All form av utbildning är positivt för att motverka barnäktenskap. Praktiska hinder för detta i samband med nödsituationer bör undanröjas. 
  • Säkra platser och nätverk för flickor i konfliktområden bidrar till bättre psykisk hälsa. Här kan även sexualundervisning ske. 

Läs mer i rapporten. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer