fbpx
Initiativtagarna till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina som blev Årets FN-vän 2023. Peter Ingvarsson ses högst upp till vänster.
22 november, 2023 / Nyheter

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Hittills har omkring sextio riksdagsledamöter talat vid manifestationerna mot Rysslands krig i Ukraina. Ett tjugotal före detta och nuvarande ministrar har gjort detsamma. Ändå saknas beslut om tillräckliga ekonomiska insatser från Sverige för att hjälpa Ukraina. Det menar Peter Ingvarsson, medlem i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina som tidigare under hösten belönades med Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän.

Bakom aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina står sju vänner som träffades i den svenska fredsrörelsen på 1980-talet och som har fortsatt att hålla kontakten genom åren. När Rysslands president Vladimir Putin trappade upp hoten mot Ukraina i början av 2022 förenades vännerna av åsikten att den svenska fredsrörelsen gjorde för lite. Framför allt saknade de ett ställningstagande mot Rysslands imperialistiska ambitioner.

Mer svenskt stöd behövs

Det ledde till den första manifestationen den 23 februari 2022, dagen före Rysslands invasion. När invasionen var ett faktum beslutade sig vännerna för att fortsätta att bilda opinion mot kriget. Samtidigt skapades en Facebook-grupp som har kommit att bli plattform för både direktsändning från manifestationerna utanför Rysslands ambassad och forum för nyheter och debatt. Facebook-gruppen har i dag över 13 000 medlemmar. Arrangörerna, som arbetar ideellt, tvingas dock lägga mycket tid på att hålla kanalen ren från våldsam retorik och hat, berättar Peter Ingvarsson.

Ända från starten har en bred skara samhällsaktörer slutit upp kring Ryssland ut ur Ukraina och onsdagsmanifestationerna kl 12.30 på Fria Ukrainas plats i Stockholm. På plats finns allt från fackföreningar till kulturarbetare, lärare, politiker, journalister – och Svenska FN-förbundet. Initiativtagarna har god hjälp av sina väl upparbetade nätverk. Ryktet om manifestationerna har också spridit sig. Numera får gruppen förfrågningar från riksdagsledamöter och andra som vill tala vid manifestationerna.

Trots bred politisk uppslutning behövs mer konkreta bidrag från Sverige till Ukraina, menar Peter Ingvarsson. Han ser politiskt, ekonomiskt och militärt stöd som en nödvändig del av en överlevnadsstrategi för både Sverige EU, inte minst mot bakgrund av att USA:s framtida stöd är osäkert. Sveriges regering borde också vara mycket mer aktiv i EU, menar Peter som också pekar på FN:s viktiga roll.

Engagemang för Ukraina

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina engagerar breda delar av det svenska samhället i kampen för Ukraina. Också du som är medlem i Svenska FN-förbundet kan dra ditt strå till stacken. Här är Peter Ingvarssons engagemangstips:

  • Kontakta dina riksdagsledamöter och förklara vikten av att svenska politiker röstar för mer ekonomisk hjälp till Ukraina. Tipsa också om möjligheten att tala vid onsdagsmanifestationerna på Fria Ukrainas plats.
  • Arrangera egna manifestationer för Ukraina i mindre skala, kanske en gång per månad.
  • Tala om kriget med journalister och opinionsbildare.

Fotnot: Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina tog emot utmärkelsen Årets FN-vän vid Svenska FN-förbundets seminarium på FN-dagen.
Facebook-gruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer