fbpx
Lars Ångström och Cilla Lundström representerade aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina vid prisutdelningen.
24 oktober, 2023 / Pressmeddelanden

Aktionsgrupp för Ukraina prisas som Årets FN-vän

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina tilldelades på tisdagen utmärkelsen Årets FN-vän 2023 vid Svenska FN-förbundets seminarium på FN-dagen.

Omkring 250 personer samlades i Stockholms konserthus på tisdagen för att delta i Svenska FN-förbundets traditionsenliga firande på FN-dagen den 24 oktober. Under programmet överlämnades förbundets utmärkelse Årets FN-vän till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Motiveringen lyder:

”Folkliga och breda protester mot Rysslands anfallskrig i Ukraina är ett sätt att ställa krav på politiker och beslutsfattare i kampen mot kriget. Varje onsdag sedan dagen före Putins fullskaliga invasion av Ukraina har den ideella aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina demonstrerat utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Aktionsgruppen samlar talare och åhörare från en bred skara samhällsaktörer, bland annat flera fackliga organisationer. Också Svenska FN-förbundet är på plats på onsdagar på Fria Ukrainas plats. Ryssland ut ur Ukraina lyfter i sitt arbete ofta fram självförsvarsprincipen i FN-stadgan och FN:s humanitära arbete. Därigenom understryker man att FN är en central aktör i kampen för att stödja civila, upprätthålla den regelbaserade världsordningen och få slut på kriget.”

Lars Ångström och Cilla Lundström, som representerade aktionsgruppen, höll tacktal och tog emot blommor och diplom från Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina är en partipolitiskt obunden plattform för att bygga motstånd mot Rysslands invasionskrig i Ukraina, och för att stötta Ukrainas rätt till självständighet. Den är också en Facebook-grupp med 13 000 medlemmar. https://www.facebook.com/groups/stoppaputinskrig/

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades av Svenska FN-förbundet 2005 och går till en högprofilperson eller organisation i Sverige som har främjat FN:s och FN-förbundets värderingar.

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina nås via Peter Ingvarsson, telefon 070-674 02 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer