fbpx
Koll & kommentar
Lars Ångström och Cilla Lundström representerade aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina vid prisutdelningen.
24 oktober, 2023 / Pressmeddelanden

Aktionsgrupp för Ukraina prisas som Årets FN-vän

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina tilldelades på tisdagen utmärkelsen Årets FN-vän 2023 vid Svenska FN-förbundets seminarium på FN-dagen.

Omkring 250 personer samlades i Stockholms konserthus på tisdagen för att delta i Svenska FN-förbundets traditionsenliga firande på FN-dagen den 24 oktober. Under programmet överlämnades förbundets utmärkelse Årets FN-vän till aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina.

Motiveringen lyder:

”Folkliga och breda protester mot Rysslands anfallskrig i Ukraina är ett sätt att ställa krav på politiker och beslutsfattare i kampen mot kriget. Varje onsdag sedan dagen före Putins fullskaliga invasion av Ukraina har den ideella aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina demonstrerat utanför Rysslands ambassad i Stockholm. Aktionsgruppen samlar talare och åhörare från en bred skara samhällsaktörer, bland annat flera fackliga organisationer. Också Svenska FN-förbundet är på plats på onsdagar på Fria Ukrainas plats. Ryssland ut ur Ukraina lyfter i sitt arbete ofta fram självförsvarsprincipen i FN-stadgan och FN:s humanitära arbete. Därigenom understryker man att FN är en central aktör i kampen för att stödja civila, upprätthålla den regelbaserade världsordningen och få slut på kriget.”

Lars Ångström och Cilla Lundström, som representerade aktionsgruppen, höll tacktal och tog emot blommor och diplom från Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina är en partipolitiskt obunden plattform för att bygga motstånd mot Rysslands invasionskrig i Ukraina, och för att stötta Ukrainas rätt till självständighet. Den är också en Facebook-grupp med 13 000 medlemmar. https://www.facebook.com/groups/stoppaputinskrig/

Utmärkelsen Årets FN-vän instiftades av Svenska FN-förbundet 2005 och går till en högprofilperson eller organisation i Sverige som har främjat FN:s och FN-förbundets värderingar.

Aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina nås via Peter Ingvarsson, telefon 070-674 02 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer