fbpx
Koll & kommentar
8 februari, 2022 / Nyheter

Årets nya ambassadörer

15 unga personer har nu valts ut till årets ambassadörer. Under början av året har de utbildats i frågor kring de globala målen och de är nu redo att sprida kunskapen vidare runtom i Sverige.

Ambassadörsprogrammet som de nya ambassadörerna deltar i har funnits sedan 2012. Programmet riktar sig till medlemmar inom Svenska FN-förbundet med starkt intresse för hållbar utveckling och globala frågor. Alla mellan 16 till 26 år kan ansöka till att bli ambassadör. Årets 15 ambassadörer kommer nu börja sitt arbete med att öka allmänhetens kunskap och intresse för de globala målen.

– Jag tycker det är viktigt att engagera sig då det finns många frågor i dagens värld som behöver förbättras och elimineras. Ju fler vi är som engagerar oss, desto större blir vår röst, vilket gör att vi hörs och syns mer. Det är tillsammans vi kan göra den största förändringen säger ambassadören Diana Parhizgar 26 år från Stockholm.

Ambassadörerna agerar som en länk mellan Svenska FN-förbundet och rörelsen. De skapar och genomför olika informativa projekt och föreläser på bland annat skolor och organisationer. Alla årets ambassadörer är nu utbildade och redo att ta sig an nya uppdrag.

– Utbildning och kunskap är viktiga hörnstenar för att skapa en hållbar utveckling, vilket jag vill var med och bidra till, säger ambassadören Ida Andersson 17 år från Borås.

Läs mer om ambassadörsprogrammet här

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer