fbpx
Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på UD, framhöll barns och ungas perspektiv i rapporteringen om genomförandet av Agenda 2030.
9 april, 2021 / Nyheter

Alltför långsamt Agenda 2030-arbete i Europa

Även i Europa sätter coronapandemin käppar i hjulet för arbetet med Agenda 2030. Redan före pandemin gick arbetet för långsamt, framkom det när medlemmarna i FN:s regionala kommission samlades inför sommarens uppföljningsmöte i New York.

UNECE är FN:s ekonomiska kommission för Europa. Under 2021 kommer 55 av de 56 medlemsländerna i UNECE-regionen att har gjort minst en frivillig rapportering till sommarens högnivåforum för uppföljning av Agenda 2030, HLPF. Det framkom när medlemmarna samlades vid ett forum i mitten av mars. Sveriges regering företräddes av Mia Crawford, Agenda 2030-koordinator på Utrikesdepartementet, och Svenska FN-förbundet deltog som observatör.

I Europa påverkas, som på många andra håll, utvecklingsarbetet av coronapandemin. Konsekvenserna av pandemin nämndes i många inlägg under forumet, liksom att pandemin inte får bli en ursäkt för att inte nå fram till målen i Agenda 2030.

En nyligen publicerad rapport om genomförandet av Agenda 2030 i regionen är dyster läsning. Bara 23 av de 169 delmålen i Agenda 2030 beräknas nås inom regionen till 2030. Hela 57 delmål kräver mer framsteg, 9 delmål går åt fel håll och 80 delmål saknar tillräckligt underlag för att ens kunna mätas. I många länder publicerar också civilsamhället skuggrapporter inför sommarens högnivåmöte.

UD:s Agenda 2030-koordinator Mia Crawford nämnde under sitt anförande att Sverige länge har arbetat med frågor inom ramen för Agenda 2030 och framhöll bland annat att det i år är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Hon nämnde också att Statistiska centralbyråns lägesbild, som kom den 15 mars, pekar på utmaningar som ökad social och ekonomisk ojämlikhet, ohållbara konsumtions- och produktionsmönster och våld och kränkningar. Barn och unga kommer att vara en viktig del av Sveriges rapportering, sa Crawford vidare. Svenska FN-förbundet har tillsammans med LSU genomfört ungdomskonsultationer som lämnats till UD som underlag till Sveriges rapportering.

Sveriges rapport kommer förutom en lägesbeskrivning också ta upp vad som här hänt sedan den förra rapporten 2017. Även det stora intresset bland Sveriges kommuner och regioner och vikten av att implementera Agenda 2030 lokalt nämndes under anförandet. Fyra städer – Malmö, Uppsala, Stockholm och Helsingborg – kommer att göra lokala rapporter under 2021. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, presenterade slutsatserna från ett förberedande möte om lokalt arbete med Agenda 2030 där bland annat vikten av att den lokala politiska nivån får större utrymme under högnivåmötena togs upp.

Gunn Marit Helgesen från Telemark berättade att Norge nu tar fram en rapport som beskriver hur alla norska kommuner arbetar med Agenda 2030 med särskilt fokus på vad som fungerar på lokal nivå. Hon påpekade också att 70 procent av delmålen i Agenda 2030 genomförs lokalt.

Under mötesdagarna framkom det också att regionen beräknas vara 3,2 grader varmare i slutet av århundradet, att reformeringen av FN har stärkt länken mellan den regionala och den globala nivån i FN-systemet men att den parlamentariska nivåns delaktighet i rapporteringsarbetet fortfarande är låg. Det regionala forumets vice ordförande László Borbély hoppades när mötet avslutades att det var sista gången som det regionala forumet hölls digitalt.

Den avslutande delen av det regionala forumet där Sverige deltog finns på UN Web TV.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer