Parul Sharma talade under nätverksträffen. Foto: Ursula Rundin/Svenska FN-förbundet.
10 oktober, 2019 / Nyheter

Agenda 2030 – hur ligger Sverige till i dagsläget?

Svenska FN-förbundet arrangerade den 4 oktober en nätverksträff för FN-skolor i samarbete med Sida, UNDP; UN Women nationell kommitté Sverige, UNICEF och UHR/Den globala skolan.

Temat för dagen var Agenda 2030 i teori och praktik. Under dagen anordnades även två workshops – en med UN Women om hur lärare arbetar med mål 5 – Jämställdhet – i klassrummet och en med Den globala skolan och hur lärare jobbar med mål 10 – Minskad ojämlikhet i klassrummet.

En av talarna på eftermiddagen var Parul Sharma, människorättsjurist, tidigare ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation och numera chef för Greenpeace Sverige. Parul Sharma bekräftade att Sverige lyckas bra med att uppnå de flesta målen inom landets gränser, men att vi däremot fortfarande brottas med stora klimatavtryck utomlands. Tyvärr importeras mycket varor ifrån länder som kan betecknas som högriskländer, på grund av att de inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetstagarperspektivet, klimatfrågan och anti-korruption när varor produceras. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Statistiska centralbyrån (SCB) och Agenda 2030-delegationen pekar på mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion – och mål 10 – Minskad ojämlikhet – där Sverige har sina största utmaningar. En stor del av den konsumtion som sker i Sverige härrör från offentlig upphandling – Sverige upphandlar för 700 miljarder kronor per år. Och de växthusutsläpp som kopplas till dessa inköp finns inte med i den officiella statistiken.

Vilket globalt mål är viktigast?

Parul Sharma får ofta frågan ”Vilket mål är viktigast?” Många anser att mål 13 är viktigast – bekämpa klimatförändringarna. Men om det bara är en minoritet som kämpar för klimatet så kommer vi ju inte att uppnå målet. Det största hotet mot att bekämpa klimatförändringarna är enligt Parul Sharma ett misslyckande med att uppnå mål 10 – Minskad ojämlikhet. Hon är ofta ute och träffar unga som inte ser sig som en del av samhället. För att få med även dem i arbetet med de Globala målen i allmänhet, och klimatfrågan i synnerhet, så menar hon att vuxenvärlden måste hjälpas åt för att bygga mening för dem.

–  Hur är Agenda 2030 relevant för dem? Pracka inte på dem ytterligare ett krav utan tänk tillbaka på vad det var som gjorde dig själv engagerad och försök överföra detta till den ungdom du träffar.

Mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap – kräver lite mer av nytänkande enligt Parul Sharma – att vi ingår partnerskap som vi aldrig ingått i tidigare. Att ställa sig själv frågorna ”Var är jag aldrig”? Och ”Vem glömmer vi bort att bjuda in”? För Parul Sharmas del ledde denna självrannsakning till att hon var mycket ute på gymnasieskolorna under tiden hon var ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation.

Parul Sharma tycker att vi svenskar är för dåliga på att ifrågasätta det politiska ledarskapet och näringslivet. Hon avslutar med att påminna om att Sverige har svagast lagstiftning i den rikare delen av världen när det gäller import.

– Alltför mycket är frivilligt för Sveriges importföretag. Det är fritt fram för svenska företag att kränka mänskliga rättigheter utomlands.

 

Globala målen

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer