fbpx
Parul Sharma talade under nätverksträffen. Foto: Ursula Rundin/Svenska FN-förbundet.
10 oktober, 2019 / Nyheter

Agenda 2030 – hur ligger Sverige till i dagsläget?

Svenska FN-förbundet arrangerade den 4 oktober en nätverksträff för FN-skolor i samarbete med Sida, UNDP; UN Women nationell kommitté Sverige, UNICEF och UHR/Den globala skolan.

Temat för dagen var Agenda 2030 i teori och praktik. Under dagen anordnades även två workshops – en med UN Women om hur lärare arbetar med mål 5 – Jämställdhet – i klassrummet och en med Den globala skolan och hur lärare jobbar med mål 10 – Minskad ojämlikhet i klassrummet.

En av talarna på eftermiddagen var Parul Sharma, människorättsjurist, tidigare ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation och numera chef för Greenpeace Sverige. Parul Sharma bekräftade att Sverige lyckas bra med att uppnå de flesta målen inom landets gränser, men att vi däremot fortfarande brottas med stora klimatavtryck utomlands. Tyvärr importeras mycket varor ifrån länder som kan betecknas som högriskländer, på grund av att de inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetstagarperspektivet, klimatfrågan och anti-korruption när varor produceras. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Statistiska centralbyrån (SCB) och Agenda 2030-delegationen pekar på mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion – och mål 10 – Minskad ojämlikhet – där Sverige har sina största utmaningar. En stor del av den konsumtion som sker i Sverige härrör från offentlig upphandling – Sverige upphandlar för 700 miljarder kronor per år. Och de växthusutsläpp som kopplas till dessa inköp finns inte med i den officiella statistiken.

Vilket globalt mål är viktigast?

Parul Sharma får ofta frågan ”Vilket mål är viktigast?” Många anser att mål 13 är viktigast – bekämpa klimatförändringarna. Men om det bara är en minoritet som kämpar för klimatet så kommer vi ju inte att uppnå målet. Det största hotet mot att bekämpa klimatförändringarna är enligt Parul Sharma ett misslyckande med att uppnå mål 10 – Minskad ojämlikhet. Hon är ofta ute och träffar unga som inte ser sig som en del av samhället. För att få med även dem i arbetet med de Globala målen i allmänhet, och klimatfrågan i synnerhet, så menar hon att vuxenvärlden måste hjälpas åt för att bygga mening för dem.

–  Hur är Agenda 2030 relevant för dem? Pracka inte på dem ytterligare ett krav utan tänk tillbaka på vad det var som gjorde dig själv engagerad och försök överföra detta till den ungdom du träffar.

Mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap – kräver lite mer av nytänkande enligt Parul Sharma – att vi ingår partnerskap som vi aldrig ingått i tidigare. Att ställa sig själv frågorna ”Var är jag aldrig”? Och ”Vem glömmer vi bort att bjuda in”? För Parul Sharmas del ledde denna självrannsakning till att hon var mycket ute på gymnasieskolorna under tiden hon var ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation.

Parul Sharma tycker att vi svenskar är för dåliga på att ifrågasätta det politiska ledarskapet och näringslivet. Hon avslutar med att påminna om att Sverige har svagast lagstiftning i den rikare delen av världen när det gäller import.

– Alltför mycket är frivilligt för Sveriges importföretag. Det är fritt fram för svenska företag att kränka mänskliga rättigheter utomlands.

 

Globala målen

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer