Foto: Carolina Given-Sjölander.
11 oktober, 2022 / Nyheter

Abdella bröt den skadliga traditionen av könsstympning

Tvåbarnspappan Abdella Dawud hade länge hört talas om de skadliga följderna av kvinnlig könsstympning, men var ännu inte helt övertygad. Han hade därför en inre konflikt om huruvida han skulle låta sin tvååriga dotter genomgå ingreppet eller inte. Tack vare det utbildningsprogram som FN:s befolkningsfond UNFPA bedriver genom projekt Flicka, beslutade sig Abdella för att bryta den skadliga traditionen.

Idag fyller den internationella flickdagen 10 år. Det är även det tionde året av projektet Flicka som är ett samarbete mellan Svenska FN-förbundet och FN:s befolkningsfond UNFPA. I Etiopien utsätts tusentals flickor för kvinnlig könsstympning och barnäktenskap varje år, trots att det är förbjudet enligt lag. Genom projekt Flicka stödjer Svenska FN-förbundet UNFPA:s program mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Afarregionen i Norra Etiopien. I arbetet inkluderas hela samhället, flickornas egenmakt stärks och samhällsnormer förändras genom kunskapsökning.

– Arbetet för att motverka barnäktenskap och könsstympning utförs nu på en betydligt djupare nivå i samhället, till skillnad från tidigare insatser som har varit mer övergripande, säger Abdella Dawud som arbetar i Abala; ett av tretton distrikt i Afarregionen där UNFPA:s program implementerats med stöd av Svenska FN-förbundet.

Abdella Dawud. Foto: UNFPA/Abraham Gelaw.

Kunskapsspridning är en nyckel till förändring av samhällsnormer. Genom projekt Flicka arrangeras samtalssessioner där nyckelpersoner i samhället får utbildning om de risker och skador som kvinnlig könsstympning och barnäktenskap orsakar samt praktisk information om hur de kan bidra till att stoppa traditionerna.

– Samtalen har varit avgörande för att öka medvetenheten om de allvarliga faror som kvinnlig könsstympning utgör för flickors och kvinnors hälsa, berättar Abdella.

Flickor och kvinnor som har genomgått eller riskerar utsättas för könsstympning eller barnäktenskap träffas även genom så kallade ”Girls Clubs” där de får information om sina rättigheter och stöd. De får exempelvis hjälp med att öppna sparkonton och stöd i att genomföra sin utbildning. Tack vare dessa insatser har flickor som annars skulle ha hoppat av sin utbildning kunnat fortsätta sina studier vilket ökar deras egenmakt.

– Avhoppen bland flickor har synbart minskat och nästan alla flickor som gått ut grundskolan i min ort har fortsatt till gymnasiet i Abala, berättar Abdella.

Abdella och hans kollegor vid lokaldistriktet Wossema arbetar även för att andra religiösa ledare och inflytelserika samhällsledare ska överge traditionen av kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Abdella berättar också att han på ett personligt plan numera är fast besluten om att inte utsätta sina två döttrar för dessa skadliga traditioner.

Hjälp oss hjälpa flickor!

Stöd projekt Flicka

Ge en gåva >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer