Aleksander Gabelic uppmanar regeringen och statsminister Stefan Löfven att följa FN:s rekommendation att inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter.
Sverige är drivande i det globala arbetet för mänskliga rättigheter. På hemmaplan finns dock återkommande problem med hatbrott, diskriminering och utanförskap som drabbar personer med utländsk bakgrund, religiösa minoriteter, urfolk och personer med funktionsnedsättning. Arbets- och bostadsmarknaden präglas av bristande mångfald och tillgänglighet. För detta har Sverige under en lång rad år fått kritik från FN:s människorättsövervakare.
I juni ska FN:s råd för mänskliga rättigheter anta rekommendationer till Sveriges regering efter det förhör som hölls i Genève i januari. Ett av de krav som FN har upprepat i drygt tio år handlar om behovet av en oberoende svensk institution för mänskliga rättigheter. Sverige har i FN åtagit sig att garantera sina invånare en rad rättigheter. En MR-institution skulle uttolka dessa åtaganden, ge kommuner och landsting vägledning och hålla ett vakande öga på myndigheter som inte agerar i enlighet med internationella förpliktelser. FN har erbjudit sig att ge Sverige stöd för att inrätta en sådan institution som också är en del av de så kallade Parisprinciperna från 1993.
Svenska FN-förbundet kräver nu i ett brev till statsminister Stefan Löfven att regeringen accepterar FN:s rekommendation om en MR-institution. Bakom kravet står ytterligare 44 organisationer med mänskliga rättigheter på dagordningen. Genom att starta arbetet med en MR-institution kan regeringen visa att den tar våld, diskriminering och utanförskap på allvar. Det innebär också att Sverige i likhet med en tredjedel av världens länder, bland dem Danmark, Norge och Finland, uppfyller sina FN-åtaganden och att anställda i kommuner och landsting får stöd i rättighetsfrågor i sina dagliga möten med människor. Att följa FN:s rekommendationer skulle dessutom förbättra Sveriges anseende som människorättsland. Varför tvekar regeringen?
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer21 februari, 2025 / Nyheter
Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.
Läs mer20 februari, 2025 / Nyheter
Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!
07 februari, 2025 / Nyheter
Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om
Läs mer