24 februari, 2016 /

Utrikesdeklarationen 2016

Kopplingen mellan utveckling och fred påminner om behovet av ökat stöd till FN:s fredsfrämjande insatser, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar till utrikesdeklarationen.

Utrikesminister Margot Wallström konstaterar i 2016 års utrikesdeklaration i riksdagen på onsdagen att Sveriges truppbidrag till FN-insatsen i Mali är uppskattat. Hon efterlyser också en starkare koppling mellan utveckling och fred.

– Utveckling och fred hänger nära samman. Slutsatsen måste bli att Sverige, som gör stora bistånds- och humanitära insatser, måste bidra i högre grad också till FN:s fredsfrämjande arbete. Sverige har i dag historiskt få personer i internationella fredsfrämjande insatser. Mali-insatsen är ett välkommet trendbrott som måste få efterföljare, också i ljuset av den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet välkomnar att regeringen utnämner nya ambassadörer för mänskliga rättigheter och nedrustning.

– Det är positivt att regeringen återinstallerar dessa ambassadörsposter på områden som har starka traditioner i svensk utrikespolitik. Vi ser också fram emot att regeringen på hemmaplan arbetar vidare med frågan om en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter, säger Gabelic.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin skriver i dag på FN-bloggen om FN:s fredsfrämjande insatser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer