fbpx
Koll & kommentar
24 februari, 2016 /

Utrikesdeklarationen 2016

Kopplingen mellan utveckling och fred påminner om behovet av ökat stöd till FN:s fredsfrämjande insatser, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar till utrikesdeklarationen.

Utrikesminister Margot Wallström konstaterar i 2016 års utrikesdeklaration i riksdagen på onsdagen att Sveriges truppbidrag till FN-insatsen i Mali är uppskattat. Hon efterlyser också en starkare koppling mellan utveckling och fred.

– Utveckling och fred hänger nära samman. Slutsatsen måste bli att Sverige, som gör stora bistånds- och humanitära insatser, måste bidra i högre grad också till FN:s fredsfrämjande arbete. Sverige har i dag historiskt få personer i internationella fredsfrämjande insatser. Mali-insatsen är ett välkommet trendbrott som måste få efterföljare, också i ljuset av den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet välkomnar att regeringen utnämner nya ambassadörer för mänskliga rättigheter och nedrustning.

– Det är positivt att regeringen återinstallerar dessa ambassadörsposter på områden som har starka traditioner i svensk utrikespolitik. Vi ser också fram emot att regeringen på hemmaplan arbetar vidare med frågan om en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter, säger Gabelic.

FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin skriver i dag på FN-bloggen om FN:s fredsfrämjande insatser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer