fbpx
20 mars, 2014 /

Tydlig linje krävs mot Ryssland

Världens länder måste gå samman i FN:s generalförsamling och fördöma Rysslands agerande på Krim, säger Svenska FN-förbundet inför Ban Ki-moons besök i Moskva och Kiev.

Svenska FN-förbundet efterlyser brett stöd för Ukraina i anslutning till FN-chefen Ban Ki-moons resa till Moskva och Kiev på torsdagen och fredagen. Förbundet förordar att krisen diskuteras i FN:s generalförsamling med samtliga medlemsländer närvarande.

– Det ryska agerandet strider mot FN-stadgan och internationell rätt. I ett läge där säkerhetsrådet har svårt att agera bör medlemsländerna samlas kring gemensamt agerande i FN:s generalförsamling. Ett kraftfullt och brett fördömande av Rysslands agerande och stöd för Ukrainas suveränitet är en stark signal om att världen inte accepterar den ryska annekteringen av Krim, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Konflikten i Ukraina är inte bara farlig för Europa och västvärlden. Den påverkar även andra konflikthärdar och försvårar FN:s arbete i till exempel Syrien, Iran och Centralafrikanska republiken, säger Gabelic.

Det finns anledning att oroas av det alltmer uppskruvade tonläget i konflikten, menar Svenska FN-förbundet vidare.

– Alla parter måste visa återhållsamhet i både retorik och praktik. Att FN genom kontoret för mänskliga rättigheter nu skickar observatörer till Ukraina är välkommet. Sådana fredliga åtgärder måste, i likhet med utökade sanktioner och fortsatta diplomatiska ansträngningar, användas för att undvika att konflikten eskalerar ytterligare, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer