Omvärlden måste göra mer för att stoppa våldet i Mellanöstern och en FN-styrka med svenskt deltagande bör upprättas i området, skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en debattartikel.
Sommarens konflikt i Gaza mellan Israels försvarsmakt och säkerhetsstyrkor ur den palestinska gruppen Hamas har hittills krävt nära två tusen människoliv. Bland offren finns barn, kvinnor och gamla. En kvarts miljon palestinier har tvingats på flykt och den humanitära situationen är mycket svår.
Huvudansvaret för de tragiska händelserna i Gaza vilar på ockupationsmakten Israel. De israeliska styrkornas våld är oproportionerligt och drabbar tusentals oskyldiga civila. Den kollektiva bestraffningen och blockaden mot Gaza måste upphöra. Samtidigt måste Hamas upphöra med beskjutningar mot israeliskt territorium. Båda parterna måste avstå från våldshandlingar och återgå till fredliga förhandlingar med målet om en tvåstatslösning i enlighet med FN:s resolution 242.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och vice generalsekreterare Jan Eliasson har med kraft fördömt våldet i Gaza. Ban har varit särskilt kritisk mot Israels beskjutning av FN-skolor i Gaza dit hundratals människor har flytt undan striderna. FN-cheferna måste få starkare stöd från FN:s medlemsländer, inte minst de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet. Såväl politiska och diplomatiska åtgärder som tvingande åtgärder bör vidtas för att förmå Israel att upphöra med bland annat sin bosättningspolitik på ockuperade områden.
Folkrätten måste värnas också i väpnade konflikter. De återkommande attackerna mot FN-skolor tyder på att Israel har brutit mot internationell rätt. FN:s säkerhetsråd måste nu skyndsamt uppdra åt Internationella brottmålsdomstolen att utreda misstankar om krigsbrott i Gaza.
Sommarens konflikt understryker behovet av en FN-övervakningsstyrka i området. Även Sverige, som har en lång historia av engagemang för Mellanöstern, har en roll att spela. När nu också Israels utrikesminister har öppnat för en FN-styrka i Gaza bör EU och den svenska regeringen ta ett initiativ i den riktningen så snart som ett eldupphör och ett fredsavtal finns på plats.
Världslivsmedelsorganisationen WFP och organisationen för palestinska flyktingar UNRWA hör till de FN-hjälporgan som finns i Gaza. Tillsammans distribuerar man matransoner till personer som har sökt skydd i FN-skolor och på andra platser. FN har begärt 369 miljoner dollar för att uppfylla de mest akuta behoven i Gaza där också 370 000 barn tros vara i behov av psykosocialt stöd.
Sedan oroligheterna utbröt den 7 juli har över 1 800 palestinier dödats, varav 85 procent är civila. Under samma tid har 67 israeler dödats varav två civila. Det är dags att världens länder agerar för att stoppa stridigheterna och med större kraft verkar för en lösning på den flera decennier långa konflikten – med folkrätten och skyddet för civila i centrum.
28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer