28 augusti, 2014 /

Stoppa Rysslands aggression mot Ukraina

Ryssland måste respektera internationell rätt och upphöra med sin militära aggression, säger Svenska FN-förbundet efter nya ryska hot mot Ukraina.

Fem månader har gått sedan president Vladimir Putin införlivade Krim-halvön med Ryssland. Ukraina befinner sig sedan dess i ett lågintensivt krig med sin granne och ryska separatister i framför allt landets östra delar. På torsdagen kom också uppgifter om att rysk trupp har gått in i Ukraina. Omvärlden måste protestera och kräva att Ryssland drar sig tillbaka och respekterar Ukrainas suveränitet, säger Svenska FN-förbundet.

– Den nya ryska hjälpkonvoj som erbjöds av Rysslands utrikesminister Lavrov i veckan får inte bli en täckmantel för nya ryska truppförflyttningar. Rysslands militära agerande måste mötas av starkt fördömande och säkerhetsrådet måste sammanträda omedelbart, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Internationella Röda korskommittén, som har erbjudit sig att medverka i distributionen av hjälpsändningarna under förutsättning att Ryssland och Ukraina kommer överens, säger att man inte har fått de säkerhetsgarantier som krävs.

– Humanitära organisationer som Röda Korset, FN och andra måste kunna utföra sitt arbete även i en konfliktsituation. Det är av största vikt att parterna i konflikten skyddar civila mål som skolor, bostäder och sjukhus, säger Aleksander Gabelic.

Drygt 2 200 personer har dödats och omkring 200 000 har blivit hemlösa som en följd av konflikten i östra Ukraina. FN har begärt 33,3 miljoner dollar till humanitär hjälp i området.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer