fbpx
28 augusti, 2014 /

Stoppa Rysslands aggression mot Ukraina

Ryssland måste respektera internationell rätt och upphöra med sin militära aggression, säger Svenska FN-förbundet efter nya ryska hot mot Ukraina.

Fem månader har gått sedan president Vladimir Putin införlivade Krim-halvön med Ryssland. Ukraina befinner sig sedan dess i ett lågintensivt krig med sin granne och ryska separatister i framför allt landets östra delar. På torsdagen kom också uppgifter om att rysk trupp har gått in i Ukraina. Omvärlden måste protestera och kräva att Ryssland drar sig tillbaka och respekterar Ukrainas suveränitet, säger Svenska FN-förbundet.

– Den nya ryska hjälpkonvoj som erbjöds av Rysslands utrikesminister Lavrov i veckan får inte bli en täckmantel för nya ryska truppförflyttningar. Rysslands militära agerande måste mötas av starkt fördömande och säkerhetsrådet måste sammanträda omedelbart, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Internationella Röda korskommittén, som har erbjudit sig att medverka i distributionen av hjälpsändningarna under förutsättning att Ryssland och Ukraina kommer överens, säger att man inte har fått de säkerhetsgarantier som krävs.

– Humanitära organisationer som Röda Korset, FN och andra måste kunna utföra sitt arbete även i en konfliktsituation. Det är av största vikt att parterna i konflikten skyddar civila mål som skolor, bostäder och sjukhus, säger Aleksander Gabelic.

Drygt 2 200 personer har dödats och omkring 200 000 har blivit hemlösa som en följd av konflikten i östra Ukraina. FN har begärt 33,3 miljoner dollar till humanitär hjälp i området.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

10 januari, 2024 / Nyheter

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Läs mer