28 augusti, 2014 /

Stoppa Rysslands aggression mot Ukraina

Ryssland måste respektera internationell rätt och upphöra med sin militära aggression, säger Svenska FN-förbundet efter nya ryska hot mot Ukraina.

Fem månader har gått sedan president Vladimir Putin införlivade Krim-halvön med Ryssland. Ukraina befinner sig sedan dess i ett lågintensivt krig med sin granne och ryska separatister i framför allt landets östra delar. På torsdagen kom också uppgifter om att rysk trupp har gått in i Ukraina. Omvärlden måste protestera och kräva att Ryssland drar sig tillbaka och respekterar Ukrainas suveränitet, säger Svenska FN-förbundet.

– Den nya ryska hjälpkonvoj som erbjöds av Rysslands utrikesminister Lavrov i veckan får inte bli en täckmantel för nya ryska truppförflyttningar. Rysslands militära agerande måste mötas av starkt fördömande och säkerhetsrådet måste sammanträda omedelbart, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Internationella Röda korskommittén, som har erbjudit sig att medverka i distributionen av hjälpsändningarna under förutsättning att Ryssland och Ukraina kommer överens, säger att man inte har fått de säkerhetsgarantier som krävs.

– Humanitära organisationer som Röda Korset, FN och andra måste kunna utföra sitt arbete även i en konfliktsituation. Det är av största vikt att parterna i konflikten skyddar civila mål som skolor, bostäder och sjukhus, säger Aleksander Gabelic.

Drygt 2 200 personer har dödats och omkring 200 000 har blivit hemlösa som en följd av konflikten i östra Ukraina. FN har begärt 33,3 miljoner dollar till humanitär hjälp i området.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer