Ryssland måste respektera internationell rätt och upphöra med sin militära aggression, säger Svenska FN-förbundet efter nya ryska hot mot Ukraina.
Fem månader har gått sedan president Vladimir Putin införlivade Krim-halvön med Ryssland. Ukraina befinner sig sedan dess i ett lågintensivt krig med sin granne och ryska separatister i framför allt landets östra delar. På torsdagen kom också uppgifter om att rysk trupp har gått in i Ukraina. Omvärlden måste protestera och kräva att Ryssland drar sig tillbaka och respekterar Ukrainas suveränitet, säger Svenska FN-förbundet.
– Den nya ryska hjälpkonvoj som erbjöds av Rysslands utrikesminister Lavrov i veckan får inte bli en täckmantel för nya ryska truppförflyttningar. Rysslands militära agerande måste mötas av starkt fördömande och säkerhetsrådet måste sammanträda omedelbart, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Internationella Röda korskommittén, som har erbjudit sig att medverka i distributionen av hjälpsändningarna under förutsättning att Ryssland och Ukraina kommer överens, säger att man inte har fått de säkerhetsgarantier som krävs.
– Humanitära organisationer som Röda Korset, FN och andra måste kunna utföra sitt arbete även i en konfliktsituation. Det är av största vikt att parterna i konflikten skyddar civila mål som skolor, bostäder och sjukhus, säger Aleksander Gabelic.
Drygt 2 200 personer har dödats och omkring 200 000 har blivit hemlösa som en följd av konflikten i östra Ukraina. FN har begärt 33,3 miljoner dollar till humanitär hjälp i området.
09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer