Löftena om humanitär hjälp till Syrien överskuggas av sammanbrottet för fredssamtalen i Genève, rapporter om krigsbrott och fortsatta flyktingströmmar, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
Efter snart fem års konflikt är läget i Syrienkonflikten, ofta kallad världens största humanitära katastrof, värre än någonsin. Ryssland har gripit in militärt och oppositionen har splittrats. Över en kvarts miljon människor har dödats och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.
Världens länder lovade vid en stor givarkonferens i London den 4 februari att bidra med 80 miljarder kronor i humanitär hjälp till Syrien. Samtidigt stod det klart att de FN-ledda fredssamtalen i Genève läggs på is till den 25 februari.
Utsikterna för fortsatta samtal är dystra. Att Syriens president Bashar al-Assad med understöd av Ryssland bombar staden Aleppo mitt under pågående fredssamtal visar en total avsaknad av respekt och intresse för fredsprocessen. Bombningarna, som har gjort att tiotusentals nya flyktingar sökt sig till gränsen till Turkiet, väcker frågor om proportionalitet och krigets lagar. FN:s humanitära chef uppmanar parterna att följa humanitär och internationell rätt och att skydda civila. Samtidigt larmar en FN-kommission med uppdrag att följa människorättsläget i konflikten om tortyr och krigsbrott som begås av både regim och opposition.
Syrienflyktingarna har hamnat i mitt i ett politiskt rävspel mellan EU och Turkiet. Å ena sidan kräver unionen att Turkiet öppnar gränsen mot Syrien, å andra sidan vill man begränsa flyktingströmmen till EU-området. Turkiet har fått 3 miljarder euro till flyktingläger i landet. Att EU internt inte har kunnat enas om ansvarsfördelning mellan länderna är ett stort misslyckande.
FN bedriver omfattande humanitärt hjälparbete i Syrien, även till belägrade områden, trots bristande resurser. Den hjälp som nu har utlovats är en bra start men utbetalningarna måste motsvara löftena. Förra året fick FN mindre än hälften av de begärda medlen. De starka uttalandena i London av bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ett rop på hjälp. Om inte världens länder håller vad de lovat kommer vi att få se ännu mer lidande och fortsatta flyktingströmmar.
Syrienkonflikten går snart in på sitt sjätte år och sveket mot landets civila måste upphöra. Världens länder måste kräva att såväl regeringssidan, som står för de flesta attackerna mot civilbefolkningen, som oppositionen lägger ned vapnen och återgår till förhandlingsbordet.
Rysslands agerande i Syrien och i FN:s säkerhetsråd är oacceptabelt. Ett initiativ i FN:s generalförsamling skulle kunna sätta press på ett handlingsförlamat råd. Det har gjorts tidigare i FN:s historia och möjligheten borde ha prövats redan tidigare under Syrienkonflikten. Världens största humanitära kris kräver handling.
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer