fbpx
11 februari, 2016 /

Sammanbrott i Syrien förvärrar flyktingkrisen

Löftena om humanitär hjälp till Syrien överskuggas av sammanbrottet för fredssamtalen i Genève, rapporter om krigsbrott och fortsatta flyktingströmmar, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Efter snart fem års konflikt är läget i Syrienkonflikten, ofta kallad världens största humanitära katastrof, värre än någonsin. Ryssland har gripit in militärt och oppositionen har splittrats. Över en kvarts miljon människor har dödats och 13,5 miljoner är i behov av humanitär hjälp.

Världens länder lovade vid en stor givarkonferens i London den 4 februari att bidra med 80 miljarder kronor i humanitär hjälp till Syrien. Samtidigt stod det klart att de FN-ledda fredssamtalen i Genève läggs på is till den 25 februari.

Utsikterna för fortsatta samtal är dystra. Att Syriens president Bashar al-Assad med understöd av Ryssland bombar staden Aleppo mitt under pågående fredssamtal visar en total avsaknad av respekt och intresse för fredsprocessen. Bombningarna, som har gjort att tiotusentals nya flyktingar sökt sig till gränsen till Turkiet, väcker frågor om proportionalitet och krigets lagar. FN:s humanitära chef uppmanar parterna att följa humanitär och internationell rätt och att skydda civila. Samtidigt larmar en FN-kommission med uppdrag att följa människorättsläget i konflikten om tortyr och krigsbrott som begås av både regim och opposition.

Syrienflyktingarna har hamnat i mitt i ett politiskt rävspel mellan EU och Turkiet. Å ena sidan kräver unionen att Turkiet öppnar gränsen mot Syrien, å andra sidan vill man begränsa flyktingströmmen till EU-området. Turkiet har fått 3 miljarder euro till flyktingläger i landet. Att EU internt inte har kunnat enas om ansvarsfördelning mellan länderna är ett stort misslyckande.

FN bedriver omfattande humanitärt hjälparbete i Syrien, även till belägrade områden, trots bristande resurser. Den hjälp som nu har utlovats är en bra start men utbetalningarna måste motsvara löftena. Förra året fick FN mindre än hälften av de begärda medlen. De starka uttalandena i London av bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ett rop på hjälp. Om inte världens länder håller vad de lovat kommer vi att få se ännu mer lidande och fortsatta flyktingströmmar.

Syrienkonflikten går snart in på sitt sjätte år och sveket mot landets civila måste upphöra. Världens länder måste kräva att såväl regeringssidan, som står för de flesta attackerna mot civilbefolkningen, som oppositionen lägger ned vapnen och återgår till förhandlingsbordet.

Rysslands agerande i Syrien och i FN:s säkerhetsråd är oacceptabelt. Ett initiativ i FN:s generalförsamling skulle kunna sätta press på ett handlingsförlamat råd. Det har gjorts tidigare i FN:s historia och möjligheten borde ha prövats redan tidigare under Syrienkonflikten. Världens största humanitära kris kräver handling.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer