fbpx
2 juli, 2015 /

Samarbete för hållbar utveckling

Inför höstens FN-beslut om en ny utvecklingsagenda växer engagemanget för hållbar utveckling, skriver Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundets sommarartikel.

Återkommande humanitära kriser, klimatfrågorna och rekordstort antal flyktingar ställer krav på globalt samarbete och gemensamma lösningar. Förenta Nationerna, som i år firar 70-årsjubileum, står inför en avgörande utmaning: att ena världens länder om en ny agenda för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Under de senaste femton åren har stora framsteg gjorts på områden som fattigdomsbekämpning, utbildning till både pojkar och flickor och tillgång till rent vatten. Trots det återstår mycket arbete innan den globala utvecklingen kan kallas hållbar.

Nära 2 000 ungdomar startade sommarlovet med att spela fotbollsturneringen GloBall Cup i Enköping i slutet av juni. Turneringen arrangeras av Svenska FN-förbundet till förmån för FN:s arbete med att servera skollunch till barn i fattiga länder. Samtidigt hade den levande fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic signerat en tröja från sitt klubblag PSG som lottades ut i anslutning till turneringen.

Intäkterna från fotbollsturneringen och utlottningen av Zlatans tröja betyder att FN kan servera över 75 000 skolmåltider. Det är ett utmärkt exempel på det engagemang som finns i Sverige och andra länder för FN:s humanitära arbete. Insatser som dessa pågår hela tiden och får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar men de är avgörande för att FN ska kunna fortsätta att hjälpa miljoner människor.

Att hjälpa FN att hjälpa kan också handla om att stoppa barnäktenskap och könsstympning och att röja minor som hindrar utveckling efter krig och konflikt. Engagemanget växer bland allt fler grupper i samhället. Företag, organisationer och enskilda – alla inser att de kan göra en insats som gör skillnad.

Etisk konsumtion är en internationell trend som växer sig allt starkare. Det öppnar nya möjligheter för svenska företag som vill konkurrera om allt mer medvetna kunder. Företagen följer de riktlinjer som bland andra FN har ställt upp för rättvis handel. De inser att schysta villkor lönar sig på kort och lång sikt. Deras kunder, i Sverige och i omvärlden, vill konsumera utan att arbetskraft och miljö exploateras. Överföring av miljövänlig teknik kan gynna såväl export- och importländer som det globala klimatet.

I höst samlas världens ledare i FN för att sy ihop den nya utvecklingsagenda som brukar kallas post 2015. Det civila samhället har en viktig roll som aktör, kunskapsspridare och opinionsbildare för att FN och dess medlemsländer inklusive Sverige ska uppbåda politisk vilja och finansiell styrka att arbeta vidare mot ett hållbart samhälle. Två tusen fotbollsspelande ungdomar och Zlatans engagemang för världens hungriga kan i det sammanhanget tjäna utmärkt som inspiration.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer