2 juli, 2015 /

Samarbete för hållbar utveckling

Inför höstens FN-beslut om en ny utvecklingsagenda växer engagemanget för hållbar utveckling, skriver Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundets sommarartikel.

Återkommande humanitära kriser, klimatfrågorna och rekordstort antal flyktingar ställer krav på globalt samarbete och gemensamma lösningar. Förenta Nationerna, som i år firar 70-årsjubileum, står inför en avgörande utmaning: att ena världens länder om en ny agenda för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Under de senaste femton åren har stora framsteg gjorts på områden som fattigdomsbekämpning, utbildning till både pojkar och flickor och tillgång till rent vatten. Trots det återstår mycket arbete innan den globala utvecklingen kan kallas hållbar.

Nära 2 000 ungdomar startade sommarlovet med att spela fotbollsturneringen GloBall Cup i Enköping i slutet av juni. Turneringen arrangeras av Svenska FN-förbundet till förmån för FN:s arbete med att servera skollunch till barn i fattiga länder. Samtidigt hade den levande fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic signerat en tröja från sitt klubblag PSG som lottades ut i anslutning till turneringen.

Intäkterna från fotbollsturneringen och utlottningen av Zlatans tröja betyder att FN kan servera över 75 000 skolmåltider. Det är ett utmärkt exempel på det engagemang som finns i Sverige och andra länder för FN:s humanitära arbete. Insatser som dessa pågår hela tiden och får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar men de är avgörande för att FN ska kunna fortsätta att hjälpa miljoner människor.

Att hjälpa FN att hjälpa kan också handla om att stoppa barnäktenskap och könsstympning och att röja minor som hindrar utveckling efter krig och konflikt. Engagemanget växer bland allt fler grupper i samhället. Företag, organisationer och enskilda – alla inser att de kan göra en insats som gör skillnad.

Etisk konsumtion är en internationell trend som växer sig allt starkare. Det öppnar nya möjligheter för svenska företag som vill konkurrera om allt mer medvetna kunder. Företagen följer de riktlinjer som bland andra FN har ställt upp för rättvis handel. De inser att schysta villkor lönar sig på kort och lång sikt. Deras kunder, i Sverige och i omvärlden, vill konsumera utan att arbetskraft och miljö exploateras. Överföring av miljövänlig teknik kan gynna såväl export- och importländer som det globala klimatet.

I höst samlas världens ledare i FN för att sy ihop den nya utvecklingsagenda som brukar kallas post 2015. Det civila samhället har en viktig roll som aktör, kunskapsspridare och opinionsbildare för att FN och dess medlemsländer inklusive Sverige ska uppbåda politisk vilja och finansiell styrka att arbeta vidare mot ett hållbart samhälle. Två tusen fotbollsspelande ungdomar och Zlatans engagemang för världens hungriga kan i det sammanhanget tjäna utmärkt som inspiration.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer