fbpx
29 mars, 2016 /

Svag kampanj för plats i säkerhetsrådet

Sen start, svag profilering och otydlig kommunikation – Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd har kantats av brister, skriver Svenska FN-förbundets ledning i Göteborgs-Posten inför valet i slutet av juni.

Tre månader återstår till valet av nya medlemmar i FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Debatten om Sveriges kandidatur har lyst med sin frånvaro bortsett från några kritiska röster. Ett skäl är att svenska regeringar länge var påtagligt tysta om säkerhetsrådskandidaturen trots att ansökan lämnades in redan 2004. Vi hade gärna sett tidigare och tydligare kommunikation om varför Sverige kandiderar och vad regeringen vill göra med rådsplatsen.

Från vårt perspektiv är saken klar. Sverige ska som stor bidragsgivare till FN – 240 miljoner kronor i årlig medlemsavgift, 500 miljoner till de fredsfrämjande insatserna och 3,4 miljarder till den humanitära verksamheten – ta plats också i FN:s högsta beslutande församling. Det är ett sätt att få utväxling av ett omfattande stöd och samtidigt ta ansvar för världsorganisationen och ett råd som får allt fler uppgifter på sitt bord. Också det akuta världsläget med terrorhot och ett allt mer aggressivt Ryssland talar för att fler länder bör engagera sig på högsta nivå.

Island och Finland har på senare år misslyckats med att ta sig till säkerhetsrådet men de nordiska har trots det rad styrkor, vilket också understryks av International Peace Institute som utvärderade Finlands kandidatur. Några exempel är stöd till FN:s humanitära arbete, miljö, jämställdhet och strävan efter en mer öppen och transparent världsorganisation. Att fokusera på ett mindre antal profilfrågor inom ramen för en samlad FN-strategi hade kunnat stärka den svenska kampanjen.

Runt om i landet finns enskilda, organisationer och företag som vill att Sverige ska stärka sin roll i det internationella samarbetet. Kandidaturen hade varit ett utmärkt tillfälle att bygga allianser, söka bred förankring och uppmuntra en diskussion om Sveriges FN-medlemskap. Den nuvarande feministiska regeringen startade i stället med att utse en kvartett män till kampanjambassadörer med otydligt uppdrag.

Med kandidaturen är det upp till bevis för den rättighetsbaserade utrikespolitik, inklusive försvaret för flickors och kvinnors rättigheter, som regeringen säger sig vilja föra. I relationen med Saudiarabien och Arabförbundet har Margot Wallström visat nödvändig tydlighet medan beslutet att mot riksdagens uttalade vilja inte erkänna Västsahara är en besvikelse.

FN måste reformeras på både utvecklings- och säkerhetsområdet. Sverige måste fortsätta att försvara kärnstödet till FN:s verksamheter och verka för att FN-biståndet används effektivt. Effektivt bistånd förutsätter i sin tur säkerhet på marken. Sverige skulle genom att i högre grad erbjuda truppbidrag till FN-ledda fredsinsatser föregå med gott exempel, stärka sin position som rådskandidat och samtidigt säkra att svenska biståndspengar gör nytta.

Agenda 2030 är ett historiskt avtal. De nya globala målen kommer att påverka medlemsländerna under de kommande femton åren. Åtagandena gäller allt från stopp för barnäktenskap till näringslivets deltagande i arbetet för ekonomiskt, social och miljömässigt hållbar utveckling. Sverige kan som rådsmedlem övervaka bland annat att konflikt- och postkonfliktländer inte hamnar ytterligare efter.

FN-chefen Ban Ki-moon besöker Sverige i dag och talar om hot och värderingar i ett föränderligt globalt landskap. Just nu skakas både FN och EU, Sveriges viktigaste utrikespolitiska arenor, av externa utmaningar och inre splittring. Rysslands agerande i Syrien och Ukraina hotar folkrätten och det internationella samarbetet samtidigt som landet tillsammans med Kina tar allt större plats i FN. Hotet från den internationella terrorismen, som senast drabbade Bryssel med fruktansvärda konsekvenser, kräver gemensamma åtgärder och ett tydligt ledarskap. Detsamma gäller den globala flyktingkrisen där Sverige hör till de få som tagit ansvar. Noterbart är också att USA under Obama trots inledande löften inte har engagerat sig i världsorganisationen så som många hade förväntat sig.

I rådsvalet ställs Sverige mot Nederländerna och Italien som tidigare har visat att de vill vara ansvarstagande FN-medlemmar. Om regeringen Löfven vill höra till denna krets under 2017 och 2018 krävs, med tre månader kvar till omröstningen i generalförsamlingen, en avslutande kraftsamling. Efter en kampanj som har saknat tydlig profil och tillräcklig förankring måste alla resurser och kanaler användas för att förmedla budskapet till omvärlden att Sverige vill vara med och leda genom att ta plats i världens viktigaste församling – FN:s säkerhetsråd.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet

Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer