fbpx
25 juni, 2015 /

Oklara villkor för ny MR-institution

Att regeringen inrättar en oberoende nationell MR-institution är en seger för arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i Sverige, men flera frågetecken kvarstår, säger Svenska FN-förbundet.

Ett viktigt steg i arbetet mot diskriminering och utanförskap i Sverige. Så kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic att regeringen vid fredagens möte med FN-rådet för mänskliga rättigheter väntas acceptera rådets rekommendation att inrätta en oberoende nationell MR-institution. Regeringen måste dock säkerställa att en sådan institution verkligen får en oberoende roll gentemot sina uppdragsgivare, menar FN-förbundet.

– En nationell MR-institution måste få tydliga direktiv och ett uttalat ansvarsområde. Det måste ställas krav på att regeringen tar ställning till och redovisar förslag på åtgärder till riksdagen angående institutionens rekommendationer, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet har i flera rapporter till FN:s människorättsgranskare förordat att regeringen med FN:s stöd inrättar en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Kravet har återkommit i FN:s rekommendationer till Sveriges regering.

– Att regeringen nu accepterar FN:s rekommendation bidrar förhoppningsvis till bättre uppföljning av Sveriges MR-åtaganden och att kommunerna får stärkt stöd i det lokala antidiskrimineringsarbetet. En ny MR-institution måste få ett bredare mandat än det som JO och DO har och arbetet måste starta utan dröjsmål, säger Aleksander Gabelic.

Oberoende nationella MR-institutioner finns i en tredjedel av världens länder inklusive sjutton EU-länder och i Danmark, Norge och Finland.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Dokument på MR-kontorets hemsida

FN-rådets rekommendationer till Sveriges regering: www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/RegularSessions/Session29/Documents/A_HRC_29_13_ENG.doc (Word-dokument, )
Sveriges svar på rekommendationerna: http://lib.ohchr.org/HRBodies/UPR/Documents/Session21/SE/A_HRC_29_13_Add.1_Sweden_E.doc (Word-dokument, )

FN-förbundets parallellrapportering till MR-rådet: www.fn.se/om-oss/verksamhet-/manskliga-rattigheter-och-demokrati/upr-granskning-av-sverige-7-maj-2010/

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer