fbpx
21 februari, 2014 /

Öka pressen på Nordkorea

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kräver samlat agerande från världssamfundet efter FN-rapporten om grova brott mot mänskligheten i Nordkorea.

En FN-kommission under ledning av den pensionerade australiske domaren Michael Kirby presenterade nyligen en rapport med vittnesmål om grova brott mot mänskligheten i Nordkorea. Det rör sig om bland annat fängslanden, avrättningar, tortyr, våldtäkter, försvinnanden och tvångsförflyttningar. Övergreppen har pågått under lång tid. De beskrivs som systematiska och utbredda och de saknar, understryker kommissionen, motsvarighet i vår tid.

Kommissionen, som har arbetat på uppdrag av FN-rådet för mänskliga rättigheter, pekar på en närmast total avsaknad av yttrande- och religionsfrihet i Nordkorea. Att brotten har kunnat fortgå beror på den straffrihet som råder i landet, enligt författarna. Rapporten innehåller ett brev som kommissionen har skickat till Nordkoreas president Kim Jong-un och i vilket kommissionens medlemmar rekommenderar att situationen i landet blir en fråga för Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Rapporten över hemskheterna i Nordkorea visar styrkan i FN:s människorättsarbete. Höga FN-trädare i form av generalsekreterare Ban Ki-moon och människorättskommisarien Navi Pillay har nu uppmanat Nordkorea att tillsammans med världssamfundet förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i landet. Rapporten kommer att presenteras inför FN-rådet för mänskliga rättigheter den 17 mars. Det är en bra start. Också FN:s säkerhetsråd måste ta fasta på kommissionens rekommendationer och överlämna materialet till ICC för utredning.

Ordföranden Michael Kirby underströk när han redogjorde för rapporten att ingen nu kan säga att vi inte vet hur situationen ser ut i Nordkorea. Det är bra att FN:s samlar vittnesmål och sammanställer kunskap om brott mot mänskliga rättigheter i medlemsländerna. Faktum är dock att mycket av kunskapen redan finns. Kina är nära allierat med Nordkorea och USA har rimligen omfattande underrättelseinformation om det slutna landet. Nordkorea har också varit på säkerhetsrådets bord tidigare, bland annat på grund av landets kärnvapenambitioner och militär aggression mot Sydkorea.

Förenta Nationerna måste använda större kraft åt att förmå Nordkorea att ändra inriktning. Om landets regering inte lyssnar på FN-chefen och sydkoreanen Ban Ki-moon bör FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson få uppdraget att hantera dialogen. Eliasson har stor erfarenhet av att samtala med icke-demokratiska regimer. Ett alternativ är att Ban utser en särskild rapportör med ansvar att följa upp läget för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea.

Kina har en nyckelroll i det fortsatta arbetet i FN. Övriga medlemmar i säkerhetsrådet, frivilligorganisationer och media bör stödja FN-ledningen och sätta press på Kina att agera konstruktivt. Med den förnyade kunskap som nu finns om läget i Nordkorea måste alla till buds stående medel användas för att ställa ansvariga i landet till svars.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer