Svenska FN-förbundet riktar skarp kritik mot den lag mot homosexualitet som undertecknades av Ugandas president Museveni på måndagen.
President Youweri Museveni undertecknade på måndagen en lag som gör det straffbart att vara homosexuell i Uganda. Homosexuella kan dömas till livstids fängelse enligt lagen som också uppmuntrar människor att anmäla homosexuella till polisen.
Lagen har väckt starka protester i omvärlden. Den sydafrikanske Nobelpristagaren Desmund Tutu har jämfört Uganda med Nazityskland och apartheidregimen i sitt hemland. EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton har fördömt lagstiftning som bygger på diskriminering av sexuell läggning. USA:s president Obama har förklarat att alla människor måste behandlas lika och med värdighet och respekt.
Svenska FN-förbundet välkomnar de tydliga signalerna från omvärlden och understryker att kritiken mot Uganda måste fortsätta.
– Världens regeringar ska skydda sina medborgare från diskriminering – inte själva diskriminera. Det som nu sker i Uganda och andra afrikanska stater är oacceptabelt och måste fördömas med kraft, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande.
– Människor på den afrikanska kontinenten har under århundraden drabbats av förtryck och diskriminering från omvärlden. Också mot den bakgrunden är det tragiskt att flera afrikanska ledare, bland dem Museveni, bygger sin lagstiftning på fördomar och fobier, säger Aleksander Gabelic.
Museveni, som bekänner sig till den evangeliska kristendomen, har tidigare undertecknat lagar mot pornografi och ”provokativ” klädsel samt infört övervakning av internetanvändandet i Uganda.
Flera FN-företrädare, bland dem generalsekreterare Ban Ki-moon, människorättskommissarie Navi Pillay och chefen för FN-organet UNAIDS, Michel Sidibé, har tagit avstånd från den ugandiska lagen. FN:s kontor för mänskliga rättigheter driver kampanjen ”Speak up stop discrmination” (”Tala ut mot diskriminering”) som vänder sig mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.
24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer