Svenska FN-förbundet riktar skarp kritik mot den lag mot homosexualitet som undertecknades av Ugandas president Museveni på måndagen.
President Youweri Museveni undertecknade på måndagen en lag som gör det straffbart att vara homosexuell i Uganda. Homosexuella kan dömas till livstids fängelse enligt lagen som också uppmuntrar människor att anmäla homosexuella till polisen.
Lagen har väckt starka protester i omvärlden. Den sydafrikanske Nobelpristagaren Desmund Tutu har jämfört Uganda med Nazityskland och apartheidregimen i sitt hemland. EU:s utrikestalesperson Catherine Ashton har fördömt lagstiftning som bygger på diskriminering av sexuell läggning. USA:s president Obama har förklarat att alla människor måste behandlas lika och med värdighet och respekt.
Svenska FN-förbundet välkomnar de tydliga signalerna från omvärlden och understryker att kritiken mot Uganda måste fortsätta.
– Världens regeringar ska skydda sina medborgare från diskriminering – inte själva diskriminera. Det som nu sker i Uganda och andra afrikanska stater är oacceptabelt och måste fördömas med kraft, säger Aleksander Gabelic, förbundsordförande.
– Människor på den afrikanska kontinenten har under århundraden drabbats av förtryck och diskriminering från omvärlden. Också mot den bakgrunden är det tragiskt att flera afrikanska ledare, bland dem Museveni, bygger sin lagstiftning på fördomar och fobier, säger Aleksander Gabelic.
Museveni, som bekänner sig till den evangeliska kristendomen, har tidigare undertecknat lagar mot pornografi och ”provokativ” klädsel samt infört övervakning av internetanvändandet i Uganda.
Flera FN-företrädare, bland dem generalsekreterare Ban Ki-moon, människorättskommissarie Navi Pillay och chefen för FN-organet UNAIDS, Michel Sidibé, har tagit avstånd från den ugandiska lagen. FN:s kontor för mänskliga rättigheter driver kampanjen ”Speak up stop discrmination” (”Tala ut mot diskriminering”) som vänder sig mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer