fbpx
31 mars, 2014 /

Ny FN-rapport om klimatet

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC ökar pressen på världens länder att åstadkomma ett globalt klimatavtal.

För första gången pekar FN på ett tydligt samband mellan klimatförändringar och konflikter. Det sker i en ny delrapport från arbetsgrupp II inom ramen för FN:s klimatpanel IPCC som presenterades på måndagen. Andra områden som redan påverkas av klimatförändringarna är enligt panelen jordbruket, människors hälsa, ekosystem på land och till havs och vattenförsörjningen. Förändringarna påverkar alla, från tropikerna till Nord- och Sydpolen, från små öar till stora kontinenter, från rika till fattiga länder.

IPCC pekar på att konstruktivt agerande kan minska riskerna. Genom att förstå riskerna kan också möjligheterna till anpassning öka, menar panelen.

– FN-systemet måste inkludera IPCC:s slutsatser inför beslutet om hållbarhetsmål 2015. Alla måste nu dra åt samma håll. Det ställer krav på politiskt ledarskap på alla nivåer både i Sverige och i omvärlden, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

FN:s klimatpanel IPCC är ett samarbete mellan Världsmeteorologiorganisationen WMO och FN:s miljöprogram Unep. Den förra delrapporten, från arbetsgrupp I, presenterades i september 2013 och arbetsgrupp III presenterar sin rapport i april 2014. Nästa övergripande IPCC-rapport lanseras i oktober.

Till IPCC:s hemsida

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer