fbpx
31 mars, 2014 /

Ny FN-rapport om klimatet

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC ökar pressen på världens länder att åstadkomma ett globalt klimatavtal.

För första gången pekar FN på ett tydligt samband mellan klimatförändringar och konflikter. Det sker i en ny delrapport från arbetsgrupp II inom ramen för FN:s klimatpanel IPCC som presenterades på måndagen. Andra områden som redan påverkas av klimatförändringarna är enligt panelen jordbruket, människors hälsa, ekosystem på land och till havs och vattenförsörjningen. Förändringarna påverkar alla, från tropikerna till Nord- och Sydpolen, från små öar till stora kontinenter, från rika till fattiga länder.

IPCC pekar på att konstruktivt agerande kan minska riskerna. Genom att förstå riskerna kan också möjligheterna till anpassning öka, menar panelen.

– FN-systemet måste inkludera IPCC:s slutsatser inför beslutet om hållbarhetsmål 2015. Alla måste nu dra åt samma håll. Det ställer krav på politiskt ledarskap på alla nivåer både i Sverige och i omvärlden, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

FN:s klimatpanel IPCC är ett samarbete mellan Världsmeteorologiorganisationen WMO och FN:s miljöprogram Unep. Den förra delrapporten, från arbetsgrupp I, presenterades i september 2013 och arbetsgrupp III presenterar sin rapport i april 2014. Nästa övergripande IPCC-rapport lanseras i oktober.

Till IPCC:s hemsida

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer