FN-rapporten om brott mot mänskligheten i Nordkorea måste leda till agerande i säkerhetsrådet, säger Svenska FN-förbundet.
En FN-kommission under ledning av den pensionerade australiske domaren Michael Kirby presenterade på måndagen en rapport med vittnesmål om grova brott mot mänskligheten i det slutna Nordkorea. Det rör sig om bland annat fängslanden, avrättningar, tortyr, våldtäkter, försvinnanden och tvångsförflyttningar. Övergreppen har pågått under lång tid. De beskrivs som systematiska och utbredda och de saknar enligt kommissionen motsvarighet i vår tid.
– Rapporten visar styrkan i FN:s människorättsarbete. Säkerhetsrådet måste nu ta fasta på kommissionens rekommendationer och överlämna materialet till Internationella brottmålsdomstolen för utredning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Kommissionen, som har arbetat på uppdrag av FN-rådet för mänskliga rättigheter, pekar på en närmast total avsaknad av yttrande- och religionsfrihet i Nordkorea. Att brotten har kunnat fortgå beror på den straffrihet som råder, enligt författarna. Rapporten innehåller ett brev som kommissionen har skickat till Nordkoreas president Kim Jong-un och i vilket kommissionens medlemmar rekommenderar att situationen i landet blir en fråga för ICC.
– Kina har en nyckelroll i det fortsatta arbetet. Övriga medlemmar i säkerhetsrådet, frivilligorganisationer och media bör sätta press på Kina att agera konstruktivt så att alla till buds stående medel används för att ställa ansvariga i Nordkorea till svars, säger Aleksander Gabelic.
02 februari, 2023 / Nyheter
Svenska FN-förbundet riktar kritik mot två FN-experters uttalande om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS. Omvärlden måste fortsätta förmå Ryssland att upphöra med sitt brott mot FN-stadgan, säger förbundet.
Läs mer30 januari, 2023 / Pressmeddelanden
Projektet Glokala Sverige avslutas i förtid på grund av minskad finansiering från Sida. Två tredjedelar av landets kommuner och samtliga regioner deltar i projektet.
Läs mer11 januari, 2023 / Världshorisont
Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete.
Läs mer10 januari, 2023 / Debattartiklar
Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.
Läs mer28 december, 2022 / Blogg
Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många
Läs mer27 december, 2022 / Världshorisont
Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.
Läs mer22 december, 2022 / Blogg
Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.
Läs mer21 december, 2022 / Nyheter
Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.
Läs mer15 december, 2022 / Nyheter
FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.