12 november, 2015 /

Nordiska FN-förbund försvarar FN-biståndet

FN-förbund i fyra nordiska länder uttrycker i ett gemensamt brev till sina regeringar oro över planerade eller genomförda nedskärningar i FN-biståndet. Läs brevet här!

2015-11-12
Till regeringarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland

FN-biståndet behövs för att lindra flyktingkrisen

Vi, företrädare för FN-förbund i de nordiska länderna, vill med detta brev uttrycka vår oro för följderna av genomförda eller aviserade neddragningar av våra länders bistånd som kanaliseras via bland andra Förenta Nationerna.

Krig och naturkatastrofer har lett till rekordstort antal flyktingar. Det humanitära systemet är utsatt för stora påfrestningar. FN:s organisationer har varnat för att biståndsnedskärningar leder till ökat lidande och ännu fler flyktingar.

De nordiska länderna har en stolt historia av humanitärt engagemang och stöd via FN. Det långsiktiga utvecklingsarbetet bygger stabila och demokratiska samhällen och är nödvändigt för att nordiska profilfrågor som utbildning, hälsa och jämställdhet ska bli verklighet i alla världens länder. Därför vill vi understryka vikten av att stödet fortsätter och att FN även framöver ges möjlighet att hjälpa miljontals människor.

Jørgen Estrup, ordförande i Danska FN-förbundet
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Ilkka Kantola, ordförande i Finlands FN-förbund
Trine Lise Sundnes, ordförande i Norska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer