fbpx
12 november, 2015 /

Nordiska FN-förbund försvarar FN-biståndet

FN-förbund i fyra nordiska länder uttrycker i ett gemensamt brev till sina regeringar oro över planerade eller genomförda nedskärningar i FN-biståndet. Läs brevet här!

2015-11-12
Till regeringarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland

FN-biståndet behövs för att lindra flyktingkrisen

Vi, företrädare för FN-förbund i de nordiska länderna, vill med detta brev uttrycka vår oro för följderna av genomförda eller aviserade neddragningar av våra länders bistånd som kanaliseras via bland andra Förenta Nationerna.

Krig och naturkatastrofer har lett till rekordstort antal flyktingar. Det humanitära systemet är utsatt för stora påfrestningar. FN:s organisationer har varnat för att biståndsnedskärningar leder till ökat lidande och ännu fler flyktingar.

De nordiska länderna har en stolt historia av humanitärt engagemang och stöd via FN. Det långsiktiga utvecklingsarbetet bygger stabila och demokratiska samhällen och är nödvändigt för att nordiska profilfrågor som utbildning, hälsa och jämställdhet ska bli verklighet i alla världens länder. Därför vill vi understryka vikten av att stödet fortsätter och att FN även framöver ges möjlighet att hjälpa miljontals människor.

Jørgen Estrup, ordförande i Danska FN-förbundet
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Ilkka Kantola, ordförande i Finlands FN-förbund
Trine Lise Sundnes, ordförande i Norska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer