fbpx
12 november, 2015 /

Nordiska FN-förbund försvarar FN-biståndet

FN-förbund i fyra nordiska länder uttrycker i ett gemensamt brev till sina regeringar oro över planerade eller genomförda nedskärningar i FN-biståndet. Läs brevet här!

2015-11-12
Till regeringarna i Sverige, Norge, Danmark och Finland

FN-biståndet behövs för att lindra flyktingkrisen

Vi, företrädare för FN-förbund i de nordiska länderna, vill med detta brev uttrycka vår oro för följderna av genomförda eller aviserade neddragningar av våra länders bistånd som kanaliseras via bland andra Förenta Nationerna.

Krig och naturkatastrofer har lett till rekordstort antal flyktingar. Det humanitära systemet är utsatt för stora påfrestningar. FN:s organisationer har varnat för att biståndsnedskärningar leder till ökat lidande och ännu fler flyktingar.

De nordiska länderna har en stolt historia av humanitärt engagemang och stöd via FN. Det långsiktiga utvecklingsarbetet bygger stabila och demokratiska samhällen och är nödvändigt för att nordiska profilfrågor som utbildning, hälsa och jämställdhet ska bli verklighet i alla världens länder. Därför vill vi understryka vikten av att stödet fortsätter och att FN även framöver ges möjlighet att hjälpa miljontals människor.

Jørgen Estrup, ordförande i Danska FN-förbundet
Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Ilkka Kantola, ordförande i Finlands FN-förbund
Trine Lise Sundnes, ordförande i Norska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer