30 april, 2014 /

Närsynt försvarsdebatt

Ökande osäkerhet i vår omvärld talar för större internationellt militärt engagemang – inte mindre, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar till den senaste tidens försvarspolitiska debatt.

Svenska FN-förbundet ifrågasätter förslag från regeringen och oppositionen att medel för internationella insatser ska användas för att finansiella satsningar på det nationella försvaret.

– Den senaste tidens försvarspolitiska utspel från såväl regeringen som oppositionen präglas av en oförmåga att se bortom Sveriges gränser. Säkerhet skapas både hemma och borta och stöd till internationella fredsfrämjande insatser främjar också Sveriges säkerhet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Riksdagens partier tävlar om att skära i den internationella verksamheten som redan befinner sig på en historiskt låg nivå. Den parlamentariska försvarsberedningen har tidigare gjort kloka bedömningar av behovet av stöd till internationella insatser inklusive FN-ledda insatser. Beredningen måste nu få möjlighet att återkomma med en ny bedömning där de internationella insatserna ingår, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundet varnade nyligen för att det historiskt låga svenska engagemanget i internationella insatser riskerar att permanentas. Antalet svenskar i internationella insatser och i FN-ledda fredsfrämjande insatser är det lägsta sedan tidigt 1970-tal.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer