fbpx
7 mars, 2016 /

Kvinnodagen: Brister i lagen mot barnäktenskap

Debatten om gifta asylsökande barn visar att alla unga inte har samma skydd mot barnäktenskap i Sverige, skriver FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Sedan den 1 juli 2014 har Sverige en ny lag mot barn- och tvångsäktenskap. Huvudregeln är att barnäktenskap är förbjudet. Däremot kan de godkännas om anknytning till Sverige saknas. En debatt har nu startat om kommunernas hantering av gifta barn som kommer som asylsökande.

Några kommuner, bland andra Göteborg, har valt att inte låta gifta barn bo ihop bo med sin respektive och fått stöd för denna linje av migrationsminister Morgan Johansson. Det är klokt. Att låta barn mellan 15 och 18 år bo med sin partner sänder fel signaler.

Samtidigt pekar debatten på ett stort problem: alla unga som bor i Sverige har inte samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap. Det strider mot Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.

Den nya lagen mot barnäktenskap ska ses över, meddelar nu regeringen. Det är ett välkommet besked. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal sedan den nya lagen klubbades igenom i riksdagen. Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar även barn som bor i Sverige som gifta.

Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen. Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, har svårt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom särskilt utsatta.

Den kommande utvärderingen av barnäktenskapslagen måste dra tydliga gränser. Om Sveriges regering menar allvar med att bekämpa barnäktenskap måste alla barn som lever här få skydd i lagen. Malmö, Norrköping eller Sundsvall – i de flesta svenska städer finns ungdomar som inte kan styra över sitt val av partner. Det måste vi ändra på.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer