fbpx
7 februari, 2014 /

IOK måste ta ansvar för mänskliga rättigheter

Även om IOK vill vara politiskt neutralt kan man mycket väl ta ställning för mänskliga fri- och rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic inför vinter-OS i ryska Sotji.

Den här veckan startar de olympiska vinterspelen i ryska Sotji. Frågeställningen om sport och politik hör samman dyker ofta upp inför stora idrottsevenemang, så också nu. Ska odemokratiska eller auktoritära stater alls få arrangera OS? Är bojkott ett alternativ? Vilka påverkansmöjligheter är möjliga och lämpliga?

Ryssland, liksom för övrigt flera andra OS-arrangörer genom åren, brister allvarligt i respekten för de mänskliga rättigheterna. Inför vinter-OS har uppmärksamhet riktats mot bland annat inskränkningar i homosexuellas rättigheter, svårigheter för frivilligorganisationer att verka och tuffa villkor för de gästarbetare som har byggt delar av OS-anläggningen.

I både FN-systemet och den internationella olympiska rörelsen får alla länder, såväl demokratiska som odemokratiska, vara med. Till skillnad från FN, som dagligen kontrollerar hur de mänskliga rättigheter respekteras runt om i världen, har IOK gjort det till en huvudprincip att inte tala om missförhållanden som råder i medlemsländerna.

När dåvarande FN-chefen Kofi Annan proklamerade 2005 som FN:s sportår talade han om idrotten som enande och fredsbyggande kraft över nationsgränserna. Det utesluter inte att dessa kontakter kan användas för att påverka i positiv riktning. IOK har ingen skyldighet att ge auktoritära stater uppdraget att arrangera OS. Även om IOK vill vara politiskt neutralt kan man mycket väl ta ställning för mänskliga fri- och rättigheter.

De olympiska spelen är ett samarbete mellan värdlandet och Internationella olympiska kommittén. I potten ligger inte bara idrottsprestationer och prestige utan också stora pengar. Internationella företag förväntas i allt högre grad att kontrollera till exempel arbetsförhållanden och minimilöner för sina anställda och underleverantörer. Inför OS i Kina rensades Pekings gator på arbetarbostäder. Inför OS i Sotji har löner till tusentals arbetare frusit inne. IOK skulle kunna låta sig inspireras av goda exempel i näringslivet och ta dessa missförhållanden på allvar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt åker inte till OS och de svenska ministrarna Lena Adelsohn Liljeroth och Lena Ek avstår, i likhet med flera europeiska storpolitiker, från att närvara vid invigningen. USA:s president Obama stannar hemma men låter tennislegenden Billie Jean King, som i dag är talesperson för HBT-personers rättigheter, ingå i den amerikanska OS-delegationen. Det är också ett sätt att tala klarspråk.

En positiv aspekt av rapporteringen inför årets vinterspel är trots allt att fler människor har fått upp ögonen för missförhållandena i Ryssland. Medan politiska ledare har valt att ställning väljer idrottsrörelsen att tiga. Internationella olympiska kommittén måste inse att den är en del av en allt mer globaliserad värld. Med den insikten följer ansvar. Där har IOK en del kvar att lära.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer