5 februari, 2015 /

Internationella dagen mot könsstympning

Linda Nordin deltog på internationella dagen mot könsstympning den 6 februari i Nyhetsmorgon, TV4, och berättade om FN-förbundets projekt Flicka.

Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin medverkade förra fredagen i Nyhetsmorgon i TV4 med anledning av internationella dagen mot könsstympning den 6 februari. FN-förbundet gjorde i november ett fältbesök i norra Etiopien där man stödjer ett FN-projekt mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Begreppet kvinnlig könsstympning (Female Genital Mutilation, FGM) inbegriper alla former av ingrepp som skadar flickors och kvinnors könsorgan av ickemedicinska anledningar, FGM är internationellt erkänt som ett brott mot de mänskliga rättigheterna för flickor och kvinnor.

FGM reflekterar en djupgående ojämlikhet mellan könen och är ett av de fruktansvärda uttryck som diskriminering mot kvinnor tar sig. Alla former av FGM är brott mot flickor och kvinnors rätt till hälsa, säkerhet, fysisk integritet och rätten till ett liv fritt från tortyr och diskriminering. Det är även ett brott mot rätten till liv då flickor och kvinnor dör av ingreppen.

Cirka 200 miljoner kvinnor och flickor i världen har fram till idag genomgått könsstympning. Om nuvarande trend får fortgå kommer 86 miljoner flickor att utsättas för FGM fram till 2030.

Se inslaget i TV4

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer