21 januari, 2014 /

Genève II: Omvärlden måste bli mer aktiv i Syrien

Inför fredskonferensen om Syrien kräver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic skarpare åtgärder för att få ett slut på konflikten och det humanitära lidandet.

Konflikten i Syrien har krävt över 100 000 dödsoffer och drivit 8 miljoner på flykt inom och utom landet. Det humanitära lidandet är enormt. FN har efter omfattande förberedelser inbjudit till en fredskonferens som startar i Schweiz på onsdagen.

Ett drygt 30-tal länder samt företrädare för bland annat EU, Arabförbundet och Islamiska konferensorganisationen ger sin syn på konflikten den 22 januari i Montreux. Två dagar senare flyttar konferensen till FN-huset i Genève där FN:s och Arabförbundets sändebud Lakhdar Brahimi ska leda samtal mellan den syriska regeringen och oppositionen. Grunden för samtalen är det förslag om en övergångsregering och allmänna val senare under året som blev resultatet av förra årets möte i Genève.

Syrienkonflikten har förvärrats ytterligare under det senaste året och allt fler väpnade oppositionsgrupper strider om inflytande. Vi vet sedan tidigare att regimen Assad brukar lova runt och hålla tunt. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon bjöd in Iran till den första dagens samtal. Efter protester från syriska oppositionsgrupper och en rad länder drogs inbjudan tillbaka med motivet att Iran inte ställer sig bakom den planerade övergångsprocessen. Därmed förlorades också möjligheten att inkludera en viktig regional aktör.

Utgången av Genevè II är oviss. Även om konferensen slutar i oenighet och besvikelse måste omvärlden fortsätta att förmå parterna att hitta en politisk lösning. FN och andra humanitära hjälporganisationer undsätter efter bästa förmåga en civilbefolkning som genomlider en ovanligt kall och bister vinter. FN:s humanitära chef Valerie Amos har flera gånger besökt Syrien för att förmå myndigheterna att ge tillträde till belägrade områden. FN:s världslivsmedelsprogram WFP ökar sina insatser ytterligare och planerar att bistå 7 miljoner människor under 2014. Det motsvarar nästan hela Sveriges befolkning.

FN:s medlemsstater, och i synnerhet medlemmarna i säkerhetsrådet, förtjänar skarp kritik för hanteringen av Syrienkonflikten hittills. Flera goda förslag, bland annat en humanitär korridor och ett FN-övervakat eldupphör, fanns i Kofi Annans sexpunktsplan. Ett globalt vapenembargo och en flygförbudszon över Syrien är andra och högst rimliga krav. Fredskonferensen måste bli starten för en betydligt mer aktiv omvärldspolitik för att få ett slut på dödandet, övergreppen och det humanitära lidandet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer