9 april, 2015 /

Gabelic: Irak-insats skyddar civila

Regeringens förslag om en militär utbildningsinsats till norra Irak bidrar till att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Svenska FN-förbundet.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist presenterade på torsdagen ett regeringsförslag om att sända en väpnad styrka om 35 personer som ska utbilda irakiska säkerhetsstyrkor inom ramen för den internationella koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic välkomnar initiativet.

– Lidandet i Syrien och Irak är enormt. Den föreslagna insatsen är ett exempel på hur omvärlden bör agera i enlighet med FN-principen skyldighet att skydda. Den syftar till att förhindra grymheter mot oliktänkande och omfattande övergrepp, den ska ge inflytande för olika grupper inklusive religiösa och etniska och den vilar på folkrättslig grund genom inbjudan från Iraks regering. Det svenska truppbidraget är ett välkommet stöd till ansträngningar av FN och medlemsstaterna, inte minst i regionen, att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Aleksander Gabelic.

– FN-medlemmarna bör i högre grad i både säkerhetsrådet och generalförsamlingen diskutera hur man bäst kan verka för fred och stabilitet i regionen, säger Gabelic.

Huvuduppgifterna för den svenska styrkan kommer att vara utbildning och rådgivning till irakiska säkerhetsstyrkor i norra Irak. Den svenska styrkan ska vid behov kunna förstärkas ytterligare, skriver Wallström och Hultqvist i en artikel på DN Debatt.

FN:s säkerhetsråd välkomnade i ett uttalande i september 2014 den nybildade irakiska regeringen och uppmanade staterna att öka sitt stöd till Irak i kampen mot Islamiska staten och andra terrorgrupper.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer