Regeringens förslag om en militär utbildningsinsats till norra Irak bidrar till att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Svenska FN-förbundet.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist presenterade på torsdagen ett regeringsförslag om att sända en väpnad styrka om 35 personer som ska utbilda irakiska säkerhetsstyrkor inom ramen för den internationella koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic välkomnar initiativet.

– Lidandet i Syrien och Irak är enormt. Den föreslagna insatsen är ett exempel på hur omvärlden bör agera i enlighet med FN-principen skyldighet att skydda. Den syftar till att förhindra grymheter mot oliktänkande och omfattande övergrepp, den ska ge inflytande för olika grupper inklusive religiösa och etniska och den vilar på folkrättslig grund genom inbjudan från Iraks regering. Det svenska truppbidraget är ett välkommet stöd till ansträngningar av FN och medlemsstaterna, inte minst i regionen, att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Aleksander Gabelic.

– FN-medlemmarna bör i högre grad i både säkerhetsrådet och generalförsamlingen diskutera hur man bäst kan verka för fred och stabilitet i regionen, säger Gabelic.

Huvuduppgifterna för den svenska styrkan kommer att vara utbildning och rådgivning till irakiska säkerhetsstyrkor i norra Irak. Den svenska styrkan ska vid behov kunna förstärkas ytterligare, skriver Wallström och Hultqvist i en artikel på DN Debatt.

FN:s säkerhetsråd välkomnade i ett uttalande i september 2014 den nybildade irakiska regeringen och uppmanade staterna att öka sitt stöd till Irak i kampen mot Islamiska staten och andra terrorgrupper.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer