Regeringens förslag om en militär utbildningsinsats till norra Irak bidrar till att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Svenska FN-förbundet.
Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist presenterade på torsdagen ett regeringsförslag om att sända en väpnad styrka om 35 personer som ska utbilda irakiska säkerhetsstyrkor inom ramen för den internationella koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic välkomnar initiativet.
– Lidandet i Syrien och Irak är enormt. Den föreslagna insatsen är ett exempel på hur omvärlden bör agera i enlighet med FN-principen skyldighet att skydda. Den syftar till att förhindra grymheter mot oliktänkande och omfattande övergrepp, den ska ge inflytande för olika grupper inklusive religiösa och etniska och den vilar på folkrättslig grund genom inbjudan från Iraks regering. Det svenska truppbidraget är ett välkommet stöd till ansträngningar av FN och medlemsstaterna, inte minst i regionen, att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Aleksander Gabelic.
– FN-medlemmarna bör i högre grad i både säkerhetsrådet och generalförsamlingen diskutera hur man bäst kan verka för fred och stabilitet i regionen, säger Gabelic.
Huvuduppgifterna för den svenska styrkan kommer att vara utbildning och rådgivning till irakiska säkerhetsstyrkor i norra Irak. Den svenska styrkan ska vid behov kunna förstärkas ytterligare, skriver Wallström och Hultqvist i en artikel på DN Debatt.
FN:s säkerhetsråd välkomnade i ett uttalande i september 2014 den nybildade irakiska regeringen och uppmanade staterna att öka sitt stöd till Irak i kampen mot Islamiska staten och andra terrorgrupper.
29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer09 november, 2023 / Nyheter
För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.
Läs mer07 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.
Läs mer