fbpx
9 april, 2015 /

Gabelic: Irak-insats skyddar civila

Regeringens förslag om en militär utbildningsinsats till norra Irak bidrar till att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Svenska FN-förbundet.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist presenterade på torsdagen ett regeringsförslag om att sända en väpnad styrka om 35 personer som ska utbilda irakiska säkerhetsstyrkor inom ramen för den internationella koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic välkomnar initiativet.

– Lidandet i Syrien och Irak är enormt. Den föreslagna insatsen är ett exempel på hur omvärlden bör agera i enlighet med FN-principen skyldighet att skydda. Den syftar till att förhindra grymheter mot oliktänkande och omfattande övergrepp, den ska ge inflytande för olika grupper inklusive religiösa och etniska och den vilar på folkrättslig grund genom inbjudan från Iraks regering. Det svenska truppbidraget är ett välkommet stöd till ansträngningar av FN och medlemsstaterna, inte minst i regionen, att skydda civila i kampen mot den internationella terrorismen, säger Aleksander Gabelic.

– FN-medlemmarna bör i högre grad i både säkerhetsrådet och generalförsamlingen diskutera hur man bäst kan verka för fred och stabilitet i regionen, säger Gabelic.

Huvuduppgifterna för den svenska styrkan kommer att vara utbildning och rådgivning till irakiska säkerhetsstyrkor i norra Irak. Den svenska styrkan ska vid behov kunna förstärkas ytterligare, skriver Wallström och Hultqvist i en artikel på DN Debatt.

FN:s säkerhetsråd välkomnade i ett uttalande i september 2014 den nybildade irakiska regeringen och uppmanade staterna att öka sitt stöd till Irak i kampen mot Islamiska staten och andra terrorgrupper.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer