Yasmine Sherif, svensk folkrättsjurist som arbetat i fält för FN i över 20 år, besöker Sverige för att berätta om arbetet i Syrien och de närliggande länderna.
FN:s utvecklingsprogram UNDP har jobbat i Syrien under många år och kan nå ut till den drabbade befolkningen, mycket tack vare samarbetet med lokala organisationer.
För att minska beroendet av hjälp utifrån arbetar UNDP för att stärka befolkningens förmåga att återhämta sig. Bland annat ger UNDP stöd till småföretag. Människor får därmed möjlighet att försörja sig själva. De små lokala företagen som UNDP stödjer tillverkar allt från filtar och barnkläder till bröd, varor som behövs i det sargade landet. UNDP skapar också arbetstillfällen inom nödvändiga områden som sophantering och rening och upprustning av brunnar.
I de närliggande länderna, främst Libanon och Jordanien, ger UNDP stöd till värdsamhällena. 80 procent av flyktingarna från Syrien bor inte i flyktingläger utan lever tillsammans med lokalbefolkningen.
”Krisen i Syrien har pågått i över tre år. Det är viktigt att komplettera det humanitära stödet med insatser som stärker motståndskraften hos befolkningen och samtidigt bidrar till en positiv utveckling i regionen”, säger Yasmine Sherif.
Tid: Måndagen den 28 april kl. 08.00-10.00.
Kaffe/te och ostsmörgås serveras från kl. 08.00. Mötet börjar kl. 08.30.
Plats: Saturnus konferens, möteslokal Strömmen på plan 2, Hornsgatan 15. Hitta hit.
Anmälan: Till Berith Granath, berith.granath@fn.se, senast den 25 april.
Mötet leds av FN-förbundets biträdande generalsekreterare Jens Petersson.
Inbjudan till frukostmötet finns här (Word-dokument, 159 kB)
Välkommen!
01 juli, 2022 / Nyheter
Alla riksdagspartier står bakom FN-samarbetet och sex av åtta partier stödjer enprocentsmålet för biståndet, enligt en enkät i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont. I en osäker värld med konflikter, pandemi och klimathot måste politikerna hålla sina löften om stöd till världsorganisationen, säger FN-förbundet som medverkar under Almedalsveckan.
Läs mer28 juni, 2022 / Blogg
Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.
Läs mer22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer