13 maj, 2015 /

Frågetecken i fallet Kompass

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med den svenske tjänstemannen Anders Kompass som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp, skriver Aleksander Gabelic.

En rad frågetecken omger FN:s hantering av fallet med Anders Kompass, den svenske tjänstemannen som stängdes av för att ha larmat om misstänkta sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Flera utredningar pågår inklusive en i Frankrike. Enligt uppgift har nu också USA signalerat att man vill undersöka omständigheterna i fallet. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, prins Zeid, höll nyligen en presskonferens i Genève som inte bidrog till att sprida nytt ljus över historien.

En intern FN-domstol har beordrat att avstängningen av Kompass ska hävas tills FN:s egen utredning är klar. Beslutet är välkommet. Det visar också att större klarhet krävs i hur FN-ledningen har skött ärendet och hur man kommer att agera framöver.

FN och medlemsstaterna måste framför allt upprätthålla den nolltolerans mot sexuella övergrepp som den tidigare generalsekreteraren Kofi Annan och den nuvarande FN-chefen Ban Ki-moon har infört. Domstolen skickar också en tydlig signal om att FN-tjänstemän inte får tystas på det sätt som har skett genom avstängningen av Kompass.

Det är olyckligt att höga FN-företrädare har gjort uttalanden i skuldfrågan under pågående utredning. Utredningen måste få ha sin gång och komma fram till sina slutsatser utan att utsättas för påtryckningar. FN-ledningen bör däremot klargöra hur man ser på upprätthållandet av nolltolerans mot sexuella övergrepp och hur FN i fortsättningen ska agera när personal larmar om misstänkta övergrepp.

Över 100 000 fredsbevarande FN-soldater och -poliser bidrar till säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter världen över. FN-personal gör dagligen förtjänstfulla insatser, ofta i tuffa miljöer, som ger miljoner människor chansen till ett bättre liv. Också mot denna bakgrund är det viktigt att världsorganisationen hanterar anklagelser om övergrepp, intern kritik och signaler om oegentligheter på ett ansvarsfullt sätt.

FN:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar att stå upp för FN:s värdegrund och principen om nolltolerans. Medlemsländerna måste verka för en kultur som uppmuntrar och inte avskräcker FN-tjänstemän från att uppmärksamma missförhållanden. Det är också en fråga som rör effektivitet, öppenhet och transparens i hela FN-systemet.

Även säkerhetsrådet behöver fler länder som står upp för FN:s egna principer och kan bidra till att utveckla FN och stärka dess trovärdighet. Ett starkt och effektivt FN står på dagordningen för Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd. Fallet Anders Kompass är ytterligare ett starkt argument för regeringen att driva den svenska kandidaturen med kraft och verka för en modern, resultatinriktad och aktiv FN-politik.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer