4 mars, 2016 /

FN-rapport viktigt steg för att stoppa övergrepp

FN-chefens rapport om sexuella övergrepp begångna av fredsfrämjande personal är ett steg i rätt riktning och visar att skarpa åtgärder brådskar, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Medier refererar på fredagen en ny rapport från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om misstänkta sexuella övergrepp begångna av personal i FN-ledda fredsfrämjande insatser.

– Bans rapport, hans tidigare uttalanden och avskedandet av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken visar att FN-chefen tar problemen på allvar. Det är nu viktigt att FN-systemet snabbt vidtar konkreta åtgärder för att stoppa övergreppen. Det framhölls också av den oberoende externa panel som nyligen utredde frågorna inklusive fallet Anders Kompass, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Det är avgörande för FN:s trovärdighet att misstänkta ställs till svars. FN måste självt agera inom ramen för varje fredsfrämjande insats och kräva att medlemsländerna utan dröjsmål utreder, åtalar och straffar förövare. Bans krav på snabba utredningar, militärdomstolar och DNA-prov för fredsfrämjande personal är steg i rätt riktning, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet utsåg i höstas FN-svensken Anders Kompass till Årets FN-vän för dennes insatser för att uppmärksamma misstänkta övergrepp begångna av personal i fredsfrämjande insatser.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer