fbpx
4 mars, 2016 /

FN-rapport viktigt steg för att stoppa övergrepp

FN-chefens rapport om sexuella övergrepp begångna av fredsfrämjande personal är ett steg i rätt riktning och visar att skarpa åtgärder brådskar, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Medier refererar på fredagen en ny rapport från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om misstänkta sexuella övergrepp begångna av personal i FN-ledda fredsfrämjande insatser.

– Bans rapport, hans tidigare uttalanden och avskedandet av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken visar att FN-chefen tar problemen på allvar. Det är nu viktigt att FN-systemet snabbt vidtar konkreta åtgärder för att stoppa övergreppen. Det framhölls också av den oberoende externa panel som nyligen utredde frågorna inklusive fallet Anders Kompass, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Det är avgörande för FN:s trovärdighet att misstänkta ställs till svars. FN måste självt agera inom ramen för varje fredsfrämjande insats och kräva att medlemsländerna utan dröjsmål utreder, åtalar och straffar förövare. Bans krav på snabba utredningar, militärdomstolar och DNA-prov för fredsfrämjande personal är steg i rätt riktning, säger Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet utsåg i höstas FN-svensken Anders Kompass till Årets FN-vän för dennes insatser för att uppmärksamma misstänkta övergrepp begångna av personal i fredsfrämjande insatser.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer