fbpx
3 april, 2014 /

FN-larm om Sydsudan

Hunger och flyktingskap följer i spåren av den allt mer våldsamma situationen i Sydsudan.

Stridigheter mellan regering och oppositionsstyrkor i Sydsudan har hittills gjort 800 000 människor till internflyktingar medan över en kvarts miljon människor har flytt till grannländerna i jakten på mat och tak över huvudet. Samtidigt har Sydsudan blivit tillflyktsort för över 200 000 människor från Sudan.

Många som återvände till Sydsudan efter konflikten med det gamla Sudan har nu tvingats på flykt igen. Särskilt oroande är svårigheterna att nå fram med humanitär hjälp på grund av striderna som också gör det svårt att hålla jordbruket igång. Det har i sin tur skapat en akut livsmedelskris i landet.

Cheferna för FN:s världslivsmedelsprogram WFP och flyktingkommissariatet UNCHR besökte nyligen Sydsudan och fick med egna ögon bevittna omfattningen av den humanitära katastrofen. Mer än en halv miljon människor har fått mathjälp sedan konflikten startade för drygt tre månader sedan men det blir allt svårare att nå fram till behövande. Insatserna försvåras ytterligare av att regnperioden har börjat.

– Allt fler humanitära organisationer larmar nu om att de inte kan utföra sitt arbete på grund av säkerhetsläget i flera konflikter i Afrika. FN måste få medlemsländernas stöd att upprätthålla säkerheten på marken så att civilbefolkningen kan få den hjälp den behöver, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring sju miljoner människor, inklusive en miljon flyktingar, riskerar att drabbas av hungersnöd i Sydsudan. Snabba åtgärder krävs för att hjälpa jordbrukare att bygga upp ett livsmedelsförråd innan regnperioden startar, men FN saknar i dag tillräckliga resurser att bistå alla behövande.

FN:s mission i Sydsudan, UNMISS, rapporterar om allt svårare arbetsförhållanden och uppmanar den sydsudanesiska regeringen att respektera sina åtaganden och garantera säkerhet och rörelsefrihet för FN-anställda och annan personal i landet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer