fbpx
3 april, 2014 /

FN-larm om Sydsudan

Hunger och flyktingskap följer i spåren av den allt mer våldsamma situationen i Sydsudan.

Stridigheter mellan regering och oppositionsstyrkor i Sydsudan har hittills gjort 800 000 människor till internflyktingar medan över en kvarts miljon människor har flytt till grannländerna i jakten på mat och tak över huvudet. Samtidigt har Sydsudan blivit tillflyktsort för över 200 000 människor från Sudan.

Många som återvände till Sydsudan efter konflikten med det gamla Sudan har nu tvingats på flykt igen. Särskilt oroande är svårigheterna att nå fram med humanitär hjälp på grund av striderna som också gör det svårt att hålla jordbruket igång. Det har i sin tur skapat en akut livsmedelskris i landet.

Cheferna för FN:s världslivsmedelsprogram WFP och flyktingkommissariatet UNCHR besökte nyligen Sydsudan och fick med egna ögon bevittna omfattningen av den humanitära katastrofen. Mer än en halv miljon människor har fått mathjälp sedan konflikten startade för drygt tre månader sedan men det blir allt svårare att nå fram till behövande. Insatserna försvåras ytterligare av att regnperioden har börjat.

– Allt fler humanitära organisationer larmar nu om att de inte kan utföra sitt arbete på grund av säkerhetsläget i flera konflikter i Afrika. FN måste få medlemsländernas stöd att upprätthålla säkerheten på marken så att civilbefolkningen kan få den hjälp den behöver, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Omkring sju miljoner människor, inklusive en miljon flyktingar, riskerar att drabbas av hungersnöd i Sydsudan. Snabba åtgärder krävs för att hjälpa jordbrukare att bygga upp ett livsmedelsförråd innan regnperioden startar, men FN saknar i dag tillräckliga resurser att bistå alla behövande.

FN:s mission i Sydsudan, UNMISS, rapporterar om allt svårare arbetsförhållanden och uppmanar den sydsudanesiska regeringen att respektera sina åtaganden och garantera säkerhet och rörelsefrihet för FN-anställda och annan personal i landet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer