Hunger och flyktingskap följer i spåren av den allt mer våldsamma situationen i Sydsudan.
Stridigheter mellan regering och oppositionsstyrkor i Sydsudan har hittills gjort 800 000 människor till internflyktingar medan över en kvarts miljon människor har flytt till grannländerna i jakten på mat och tak över huvudet. Samtidigt har Sydsudan blivit tillflyktsort för över 200 000 människor från Sudan.
Många som återvände till Sydsudan efter konflikten med det gamla Sudan har nu tvingats på flykt igen. Särskilt oroande är svårigheterna att nå fram med humanitär hjälp på grund av striderna som också gör det svårt att hålla jordbruket igång. Det har i sin tur skapat en akut livsmedelskris i landet.
Cheferna för FN:s världslivsmedelsprogram WFP och flyktingkommissariatet UNCHR besökte nyligen Sydsudan och fick med egna ögon bevittna omfattningen av den humanitära katastrofen. Mer än en halv miljon människor har fått mathjälp sedan konflikten startade för drygt tre månader sedan men det blir allt svårare att nå fram till behövande. Insatserna försvåras ytterligare av att regnperioden har börjat.
– Allt fler humanitära organisationer larmar nu om att de inte kan utföra sitt arbete på grund av säkerhetsläget i flera konflikter i Afrika. FN måste få medlemsländernas stöd att upprätthålla säkerheten på marken så att civilbefolkningen kan få den hjälp den behöver, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Omkring sju miljoner människor, inklusive en miljon flyktingar, riskerar att drabbas av hungersnöd i Sydsudan. Snabba åtgärder krävs för att hjälpa jordbrukare att bygga upp ett livsmedelsförråd innan regnperioden startar, men FN saknar i dag tillräckliga resurser att bistå alla behövande.
FN:s mission i Sydsudan, UNMISS, rapporterar om allt svårare arbetsförhållanden och uppmanar den sydsudanesiska regeringen att respektera sina åtaganden och garantera säkerhet och rörelsefrihet för FN-anställda och annan personal i landet.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer