16 oktober, 2014 /

FN kraftsamlar mot ebola – men mer krävs

FN och WHO måste ha ländernas stöd i arbetet mot ebolaepidemin, säger Svenska FN-förbundet.

Omkring 4 500 personer beräknas ha dött hittills i det utbrott av sjukdomen ebola som har drabbat framför allt Västafrika. Länder som Liberia, Guinea och Sierra Leone är särskilt drabbade mot bakgrund av den instabilitet som råder i regionen.

Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat ebolaepidemin är internationellt nödläge. Hjälpbehoven uppskattas till 7 miljarder svenska kronor. Sverige är sjätte största givare och bidrar till stoppa spridningen, behandla smittade, säkerställa resurser och bevara stabiliteten.

FN:s särskilda sändebud för ebola är David Nabarro.

Påverkar säkerheten

Den 18 september 2014 förklarade säkerhetsrådet att ebolautbrottet i Västafrika inte bara är ett hälsoproblem utan även ett hot mot fred och säkerhet. Samtidigt antogs resolution 2177 om ebola och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon meddelade att FN inrättar en ny katastrofinsats. Missionen UNMEER (United Nations Mission for Ebola Emergency Response) har fem huvuduppgifter: stoppa utbrottet, behandla smittade, säkerställa viktiga tjänster, behålla stabilitet i regionen och förhindra/förebygga fler utbrott. Missionen leds av generalsekreterarens särskilda representant Anthony Banbury

FN:s världslivsmedelsprogram WFP har gett livsmedelsassistans till fler än 430 000 människor som påverkas av ebolakrisen i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Även WFP agerar inom ramen för UNMEER.

– Ebolakrisen är ett resultat bland annat av att västvärlden tidigare inte har tagit sjukdomen på allvar. UNMEER är FN:s första katastrofinsats för hälsofrågor. Nu krävs skyndsamma och samlade åtgärder för både akut hjälp och för att hindra fortsatt spridning, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska insatser

Sveriges stöd tillkampen mot ebolautbrottet i Västafrika kanaliseras genom Sida. Sveriges totala humanitära bistånd mot ebola uppgår till 239,3 miljoner kronor (32,9 miljoner dollar). Den 16 oktober 2014 beslutade regeringen att Sida ska avsätta upp till 100 miljoner kronor (13,8 miljoner dollar) för humanitära insatser genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Länkar

UNMEER

WHO

UD:s faktablad om Sveriges insatser för att stoppa ebola (PDF-dokument, )

MSB:s samlingssida om ebola

Krisinformation om ebola

Folkhälsomyndigheten om ebola

Regeringens samlingssida om ebola

Sida om ebola

Aleksander Gabelic om ebola på FN-bloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer