FN:s kommitté för medborgerliga och politiska rättigheter riktar i en ny rapport kritik mot Sverige för bland annat diskriminering, rasism och hatbrott.
På onsdagen presenterade FN:s kommitté för politiska och medborgerliga rättigheter en rapport i vilken man kritiserar Sverige på en rad områden. Det gäller bland annat brister i antidiskrimineringslagstiftningen, bristande rättigheter för personer med funktionsnedsättning, förekomsten av rasism och hatpropaganda, situationen för samer och romer samt våld mot kvinnor och barn. Kommittén anmärker också på den långsamma processen i arbetet med att inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter.
Sverige får däremot beröm bland annat för sin feministiska utrikespolitik, lagstiftningen mot barnäktenskap och för införandet i svensk lag av universell jurisdiktion för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.
Svenska FN-förbundet är en av flera organisationer som står bakom en parallellrapport till FN-kommittén som samordnats av Civil Rights Defenders.
Läs FN-rapporten på MR-kontorets hemsida.
05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer