Svenska FN-förbundet arrangerar två seminarier vid MR-dagarna den 9-10 november på Svenska mässan i Göteborg.
Hur oberoende blir en svensk MR-institution?
Måndag 9 november kl 15.00-16.00
Talare: Per Olsson, statssekreterare Kulturdepartementet, Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, Elisabeth Abiri, Emerga, Morten Kjaerum, Raoul Wallenberginstitutet, Thomas Hammarberg, ordförande Kommissionen mot Antiziganism
Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet
Plats: G2
Efter mer än 20 år av uppmaningar från FN har Sverige accepterat MR-rådets senaste rekommendationer om att inrätta ett organ som på ett oberoende sätt granskar efterlevnaden av internationella MR-konventioner. Det är en seger för det samlade MR-arbetet i Sverige, men flera frågetecken kvarstår. Regeringen måste säkerställa att en sådan institution verkligen får tydliga direktiv, ett uttalat ansvarsområde och en oberoende roll gentemot sina uppdragsgivare.
Under seminariet lyfter vi frågan om hur en svensk MR-myndighet bör utformas för att konkret bidra till att förverkliga människors rättigheter. Bland de inbjudna talarna finns beslutsfattare, forskare och NGO-representanter.
Rasism i Sverige – vad säger FN?
Tisdag 10 november kl 13.00-14.00
Talare: Aleksander Gabelic,ordförande Svenska FN-förbundet, Daniel Godman, chef Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, Heidi Pikkarainen, huvudsekreterare Kommissionen mot Antiziganism, Samson Beshir, Afrosvenskarnas Riksförbund, Sarah Delshad, Muslimska Feminister
Moderator: Linda Nordin
Plats: G2
FN:s konvention mot rasism från 1965 inleds med en tydlig definition av begreppet rasism och uppmanar staterna att med alla medel bekämpa rasistiska yttringar. Men klarar Sverige att leva upp till konventionens krav? Strukturell rasism, hatbrott, antisemitism, islamofobi, antiziganism, afrofobi är några exempel på områden där FN riktar skarp kritik mot Sverige och kräver att regeringens arbete förbättras. Hur kan detta ske på bästa sätt?
Anmäl dig till MR-dagarna på www.mrdagarna.nu!
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer