fbpx
23 september, 2014 /

FN-förbundet på Bok & Bibliotek

Välkommen till FN-familjens monter på Internationella Torget på Bok & Bibliotek 25-28 september. I montern bjuder vi på aktiviteter och presenterar nytt material. Vi har något för alla: barn, ungdomar och vuxna.

Vi hälsar alla barn, ungdomar och vuxna välkomna till FN-montern på Internationella Torget på Bok & Bibliotek. Vi finns en trappa upp i monter H04:21. FN-förbundet bjuder in till tre intressanta programpunkter på Stora Scenen på Internationella Torget.

Torsdag 25/9 kl. 09.15-10.00. FN-frukost på temat Utbildning i den nya utvecklingsagendan. I den svenska politiken är skolan en het fråga. Men var ligger frågan på den nya globala utvecklingsagendan? Vilka insatser behövs för att stärka arbetet med utbildning i världen? Vi bjuder på frukost! Medverkande: Ina Eriksson, internationell sekreterare på Lärarförbundet, Stellan Hyving Arvidsson, ämnesansvarig för utbildning på Sida, och Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet. FN-familjen i Sverige inbjuder.

Fredag 26/9 kl. 10.40-11.00  Sveriges arbete med mänskliga rättigheter. Inför MR-rådets granskning av Sverige lämnar FN-förbundet och MR-nätverket in en rapport om Sveriges åtaganden.

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet, Thomas Bull, Malmöpolisens hatbrottsgrupp, Sunita Memetovic, jurist med inriktning på romska frågor och Ulrika Rönmark, Ung Minoritet. Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare FN-förbundet.

Lördag 27/9 kl. 13.00-13.20  Har du världskoll? Varför tror svenskar att läget i världen är värre än det är? Och vilka framsteg har egentligen skett i världen de senaste åren?

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet och Tobias Alfvén, rådgivare UNAIDS och medlem i FN:s expertgrupp för millenniemålen. Moderator: Marika Griehsel, journalist och filmare.

I FN-montern kan du vara med och påverka vilka mål den nya globala utvecklingsagendan ska ha när millenniemålen fasas ut i slutet av 2015. FN har en hemsida: www.myworld2015 där 16 förslag till nya utvecklingsmål presenteras. Där kan du gå in och välja vilka mål du vill ha med i den nya globala utvecklingsagendan. Du kan också komma till FN-montern och lägga dina röster.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer