23 september, 2014 /

FN-förbundet på Bok & Bibliotek

Välkommen till FN-familjens monter på Internationella Torget på Bok & Bibliotek 25-28 september. I montern bjuder vi på aktiviteter och presenterar nytt material. Vi har något för alla: barn, ungdomar och vuxna.

Vi hälsar alla barn, ungdomar och vuxna välkomna till FN-montern på Internationella Torget på Bok & Bibliotek. Vi finns en trappa upp i monter H04:21. FN-förbundet bjuder in till tre intressanta programpunkter på Stora Scenen på Internationella Torget.

Torsdag 25/9 kl. 09.15-10.00. FN-frukost på temat Utbildning i den nya utvecklingsagendan. I den svenska politiken är skolan en het fråga. Men var ligger frågan på den nya globala utvecklingsagendan? Vilka insatser behövs för att stärka arbetet med utbildning i världen? Vi bjuder på frukost! Medverkande: Ina Eriksson, internationell sekreterare på Lärarförbundet, Stellan Hyving Arvidsson, ämnesansvarig för utbildning på Sida, och Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet. FN-familjen i Sverige inbjuder.

Fredag 26/9 kl. 10.40-11.00  Sveriges arbete med mänskliga rättigheter. Inför MR-rådets granskning av Sverige lämnar FN-förbundet och MR-nätverket in en rapport om Sveriges åtaganden.

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet, Thomas Bull, Malmöpolisens hatbrottsgrupp, Sunita Memetovic, jurist med inriktning på romska frågor och Ulrika Rönmark, Ung Minoritet. Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare FN-förbundet.

Lördag 27/9 kl. 13.00-13.20  Har du världskoll? Varför tror svenskar att läget i världen är värre än det är? Och vilka framsteg har egentligen skett i världen de senaste åren?

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet och Tobias Alfvén, rådgivare UNAIDS och medlem i FN:s expertgrupp för millenniemålen. Moderator: Marika Griehsel, journalist och filmare.

I FN-montern kan du vara med och påverka vilka mål den nya globala utvecklingsagendan ska ha när millenniemålen fasas ut i slutet av 2015. FN har en hemsida: www.myworld2015 där 16 förslag till nya utvecklingsmål presenteras. Där kan du gå in och välja vilka mål du vill ha med i den nya globala utvecklingsagendan. Du kan också komma till FN-montern och lägga dina röster.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer