Välkommen till FN-familjens monter på Internationella Torget på Bok & Bibliotek 25-28 september. I montern bjuder vi på aktiviteter och presenterar nytt material. Vi har något för alla: barn, ungdomar och vuxna.

Vi hälsar alla barn, ungdomar och vuxna välkomna till FN-montern på Internationella Torget på Bok & Bibliotek. Vi finns en trappa upp i monter H04:21. FN-förbundet bjuder in till tre intressanta programpunkter på Stora Scenen på Internationella Torget.

Torsdag 25/9 kl. 09.15-10.00. FN-frukost på temat Utbildning i den nya utvecklingsagendan. I den svenska politiken är skolan en het fråga. Men var ligger frågan på den nya globala utvecklingsagendan? Vilka insatser behövs för att stärka arbetet med utbildning i världen? Vi bjuder på frukost! Medverkande: Ina Eriksson, internationell sekreterare på Lärarförbundet, Stellan Hyving Arvidsson, ämnesansvarig för utbildning på Sida, och Linda Nordin, generalsekreterare på FN-förbundet. FN-familjen i Sverige inbjuder.

Fredag 26/9 kl. 10.40-11.00  Sveriges arbete med mänskliga rättigheter. Inför MR-rådets granskning av Sverige lämnar FN-förbundet och MR-nätverket in en rapport om Sveriges åtaganden.

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet, Thomas Bull, Malmöpolisens hatbrottsgrupp, Sunita Memetovic, jurist med inriktning på romska frågor och Ulrika Rönmark, Ung Minoritet. Moderator: Linda Nordin, generalsekreterare FN-förbundet.

Lördag 27/9 kl. 13.00-13.20  Har du världskoll? Varför tror svenskar att läget i världen är värre än det är? Och vilka framsteg har egentligen skett i världen de senaste åren?

Medverkande: Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet och Tobias Alfvén, rådgivare UNAIDS och medlem i FN:s expertgrupp för millenniemålen. Moderator: Marika Griehsel, journalist och filmare.

I FN-montern kan du vara med och påverka vilka mål den nya globala utvecklingsagendan ska ha när millenniemålen fasas ut i slutet av 2015. FN har en hemsida: www.myworld2015 där 16 förslag till nya utvecklingsmål presenteras. Där kan du gå in och välja vilka mål du vill ha med i den nya globala utvecklingsagendan. Du kan också komma till FN-montern och lägga dina röster.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer