I Almedalen uppmärksammar Svenska FN-förbundet att Sverige åter har historiskt få soldater i internationella militära insatser. ÖB Sverker Göransson, Carl Bildt, Karin Enström och Peter Hultqvist ger sin syn på svensk FN-politik. I en ny antologi debatteras framtidens svenska militära fredsinsatser.
I centrum för debatten om det nationella försvaret står ofta Gotlands strategiska betydelse. I Almedalen frågar Svenska FN-förbundet vilket ansvar Sverige har för internationell fred och säkerhet. Det sker i ljuset av återkommande statistik över historiskt lågt svenskt deltagande i internationella fredsfrämjande insatser. FN-förbundet gästas av bland andra ÖB Sverker Göransson, utrikesminister Carl Bildt, försvarsminister Karin Enström och Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman Peter Hultqvist som ger sin syn på Sverige, FN och Sveriges militära roll i omvärlden.
FN-förbundet uppmärksammar även Sveriges bistånd till FN. Gör det någon skillnad? Marika Griehsel leder en frukostdebatt på onsdag den 2 juli kl 08.00 mellan FN-experter och politiker från regering och opposition.
Under veckan presenterar FN-förbundet en ny debattantologi om framtidens svenska militära fredsinsatser med bidrag av bland andra Annika Hilding Norberg, Johan Wiktorin och Kurt Mosgaard.
Se FN-förbundets samtliga programpunkter här (PDF-dokument, 344 kB).
Kontaktpersoner för FN-förbundet i Almedalen:
Aleksander Gabelic, ordförande, tel 070-770 04 18
Jens Petersson, biträdande generalsekreterare, tel 070-770 25 82
22 juni, 2022 / Pressmeddelanden
Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.
Läs mer17 juni, 2022 / Nyheter
Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!
Läs mer10 juni, 2022 / Blogg
Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats.
Läs mer08 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.
Läs mer05 juni, 2022 / Nyheter
Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.
Läs mer04 juni, 2022 / Nyheter
FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.
03 juni, 2022 / Nyheter
FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.
Läs mer01 juni, 2022 / Nyheter
Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.
Läs mer30 maj, 2022 / Världshorisont
Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.
Läs mer