fbpx
13 mars, 2014 /

Fem miljoner barn lider i Syrien

Den 15 mars har kriget i Syrien rasat i tre år. Antalet utsatta barn har fördubblats till över fem miljoner. FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar.

Barn drabbas ofta hårdast i väpnade konflikter. När kriget i Syrien nu går in på sitt fjärde år larmar FN om att antalet utsatta barn har fördubblats till 5,5 miljoner under det senaste året. Omkring 10 000 barn har dödats i den konflikt som startade den 15 mars 2011 och som har krävt sammanlagt över 100 000 människoliv. Sannolikt är siffrorna ännu högre.

Ett av få konkreta resultat av den fredskonferens som hölls i Genève i januari var att parterna skulle släppa in humanitär hjälp till den drabbade staden Homs. Trots det har vi under de senaste månaderna nåtts av skrämmande rapporter om att människor sitter fast i belägrade områden och inte har kunnat nås av humanitär hjälp alls under konflikten.

I de belägrade områdena finns enligt FN upp till en miljon barn. De har under lång tid saknat fysiskt skydd, sjukvård och psykologiskt stöd. Inte heller har de kunnat gå i skolan för att på så vis kunna få någon form av rutin i vardagen. Uppgifter finns också om att barn och gravida kvinnor avsiktligen har skadats eller dödats av krypskyttar.

I Syriens grannländer finns nu omkring 1,2 miljoner barn i flyktingläger. Mer än 400 000 är under fem år gamla. De lider brist på rent vatten och tillräckligt näringsrik mat. Två miljoner barn i Syrien och grannländerna är i behov av psykologiskt stöd och behandling. Ett av tio flyktingbarn måste arbeta för sin försörjning och en av fem flickor tvingas att gifta sig. Samtidigt ökar rekryteringen av barnsoldater.

I februari nådde FN:s världslivsmedelsprogram, WFP, 3,7 miljoner människor inne i Syrien och ytterligare 1,5 miljoner i grannländerna. Målet att nå ytterligare en halv miljon har ännu inte kunnat nås på grund av säkerhetssituationen. Återkommande stridigheter har bland annat hindrat FN att bistå palestinska flyktingar som befinner sig i utkanterna av Damaskus.

FN efterlyser än en gång ökat stöd till de drabbade. Här i Sverige bedriver Svenska FN-förbundet sedan ett par år en katastrofinsamling till matpaket som distribueras av WFP.

De dystra rapporterna från Syrien ska ses i ljuset av fortsatta låsningar i FN:s säkerhetsråd. Rådet antog nyligen en resolution om vikten av få fram humanitär hjälp, men Ryssland och Kina motsätter sig fortfarande åtgärder som kan förmå parterna och särskilt Assad-regimen att upphöra med våldsamheterna. Att inte världssamfundet har kunnat enas om ett vapenembargo är oacceptabelt. Mer måste göras för att aktivera FN:s medlemsländer. Det skulle till exempel kunna ske genom att Sverige och EU tar ett initiativ i generalförsamlingen till en rekommendation om tvingande åtgärder mot Syrien.

Under de senaste veckorna har den världspolitiska debatten dominerats av konflikten i Ukraina. Vi får inte glömma Syrien och att miljoner unga riskerar att gå miste om sin barndom. Världen måste göra mer för att få ett slut på deras lidande.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer