fbpx
16 oktober, 2014 /

Fattigdom och hunger kan utrotas

Det är möjligt att utrota extrem fattigdom och hunger till 2030, skriver Aleksander Gabelic tillsammans med unga kampanj- och millenniemålsambassadörer inför FN-dagarna mot fattigdom och hunger den 16 och 17 oktober.

Levnadsvillkoren i världen har blivit bättre. Andelen människor som lever i extrem fattigdom, det vill säga på mindre än åtta kronor per dag, har halverats sedan 1990. Det innebär att 700 miljoner färre människor lever i extrem fattigdom jämfört med för 24 år sedan. Situationen för de drygt en miljard människor som ännu inte kunnat ta sig ur fattigdomen har däremot inte blivit bättre.

Sedan 1990 har andelen människor som hungrar minskat från 24 till 14 procent. Det innebär att omkring 840 miljoner människor, en av åtta invånare på jorden, fortfarande går hungriga till sängs varje kväll trots att det finns kunskap och förutsättningar att utrota fattigdom och hunger – och trots att maten skulle räcka till alla.

FN:s nya utvecklingsmål syftar till att utvecklingen i världen ska vara socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Större hänsyn måste tas till länder som inte har uppnått ett enda millenniemål, framför allt länder som är eller har befunnit sig i konflikt. I slutet av förra året var drygt 50 miljoner människor på flykt undan förföljelse, konflikt, våld och massiva kränkningar av mänskliga rättigheter. Varje dag tvingas omkring 32 000 människor fly sina hem för att söka skydd.

Vid Världsbankens årsmöte i Washington nyligen diskuterades hur de 40 procent med lägst inkomst i varje land ska kunna ta sig ur sin fattigdom. Välståndet måste fördelas jämnare och Världsbankens mål är att minska andelen extremt fattiga till tre procent 2030.

En annan aktuell fråga var hur världen ska stoppa ebolaepidemin som undergräver utvecklingen i Västafrika. Inför mötet avsatte Sveriges regering ytterligare 105 miljoner kronor i humanitärt stöd mot epidemin. Stödet går till FN-organ som UNICEF, WHO och WFP. Sveriges sammanlagda insatser mot ebola uppgår därmed till omkring 145 miljoner kronor.

Sveriges nya biståndsminister Isabella Lövin diskuterade klimatfrågor vid Världsbanksmötet och betonade bland annat jämställdhet. Världsbanken är med fyra miljarder kronor i bidrag Sveriges enskilt största multilaterala samarbetspartner och måste samordna sitt arbete med FN:s nya globala utvecklingsagenda, post 2015.

Svenska FN-förbundet driver projektet Skolmat i samarbete med FN:s världslivsmedelsprogram för att minska hunger och fattigdom bland barn i områden där behoven är som störst. Utbildning är nyckeln till utveckling och genom att erbjuda barn gratis skolmat ökar deras möjligheter att gå i skolan och ta sig ur fattigdom.

Det är möjligt att utrota extrem fattigdom och hunger i världen till 2030 under förutsättning att världens stats- och regeringschefer prioriterar målet. Denna historiska chans får inte gå om intet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer